Close

Egy megkövesedett fog segíthet megoldani a Chincoteague pónik rejtélyét

Egy véletlen tudományos felfedezés közelebb vihet az Assateague-szigeten élő vadpónik titokzatos eredettörténetének megoldásához.

A sziget egy gát az Egyesült Államok keleti partvidékén, amely Maryland és Virginia államok határain ível át, és vadon élő pónipopulációjáról híres. Az egész szigeten látni lehet ezeket a kistermetű lovakat legelni, sétálni és csak úgy „lógni”. A látogatók a parton táborozhatnak, és élvezhetik ezt az egyedülálló nyaralóhelyet, amely lehetővé teszi, hogy a négylábú lakosok kapcsolatba lépjenek a vendégekkel.
A pónik azonban nem őshonosak ezeken a partokon. És nem is vadlovak, hanem elvadult lovaknak számítanak (és arról is ismertek, hogy megharapják a túlságosan kíváncsi embereket). Az egyik nagyobb csorda a Chincoteague Nemzeti Vadrezervátumban él a sziget Virginia állambeli részén.
Az emberek évek óta találgatják, hogyan kerülhettek oda. A helyi legenda szerint évszázadokkal ezelőtt egy hajó hajótörést szenvedett a partoknál, és a fedélzeten lévő háziasított lovak kiúsztak a partra, azonban egészen mostanáig soha nem volt semmilyen feljegyzés arról a hajóról vagy konkrét bizonyíték arra, hogy ez így lehetett.
Egy floridai tudós összefüggést fedezhetett fel a lovakkal és DNS-ükkel, és mindez véletlenül történt.
Nicholas Delsol a Floridai Természettudományi Múzeum régésze, aki a tehenekre specializálódott, és úgy döntött, hogy megvizsgál egy megkövesedett fogat, amely az 1980-as évek óta a múzeumban volt. Eredetileg tehénfogként jelölték meg, de néhány teszt lefuttatása és az adatok elemzése után kiderült, hogy egy nagyon különleges lófajtához tartozik.
„Amikor a legközelebbi rokon állatokat vizsgáltuk, kiderült, hogy a legközelebbi rokonaik a Chincoteague pónik” – mondta Delsol. „A tehenek, akárcsak a lovak és sok más házi emlős, nem léteztek Amerikában az európaiak érkezése előtt” – magyarázta.
Megállapította, hogy a fogat egy régészeti lelőhelyen fedezték fel Haitin, amelyet korábban spanyol gyarmatosítók szálltak meg.
„Az, amit biztosan tudunk, az az, hogy ezek a lovak, a Chincoteague pónik nagyon szoros rokonságban állnak a karibi spanyol gyarmatokról származó gyarmati lovakkal” – mondta.
Tehát bár ez nem feltétlenül erősíti meg a helyi legendákat, ez a lelet némi hitelt adhat a hajótörés elméletének. Delsol szerint ez más kutatási területeken is óriási segítséget jelenthet.
„Állati csontokat tanulmányozunk, de az állati csontok tanulmányozását arra is felhasználtuk, hogy dokumentáljuk az emberi viselkedést a múltban az emberi kultúrákban, meggyőződésünk, hogy ez segíteni fog nekünk abban is, hogy jobban megértsük a lovak és potenciálisan más állatok szerepét a spanyol gyarmati társadalomban” – mondta.

npr.org

(Nyitókép: a vadon élő pónik az Assateague-sziget déli partján kóborolnak. Fotó: Jacqueline Larma/AP)

Shares
scroll to top