Close

Tudomány-szemle

MNO.hu:
Rejtélyes csillagtérképre bukkantak egy ősi sírbolt mennyezetén
A sírkamra falait a négy égtáj felé tájolták, az északit a fekete teknős, a délit a vörös főnixmadár, a nyugatit a fehér tigris, míg a keletit a kék sárkány ábrázolása díszíti. A mennyezet viszont az éjszakai égboltot jeleníti meg, a térképen 68 csillagkép különböztethető meg. A csillagokat aranyozással emelték ki, a három cinóbervörössel festett koncentrikus kör pedig az égi objektumok, köztük a Nap mozgását jelöli.
 
 
Hir24.hu:
Sötét anyagból álló „híd" köti össze a Tejutat egy galaxishalmazzal
 
A Motherboard híre szerint a Leibniz Asztrofizikai Intézet kutatói a közeli galaxisok mozgásának tanulmányozása közben különös felfedezést tettek: egy keskeny, sötét anyagból álló sáv köti össze a Tejutat is magába foglaló Lokális Galaxisrendszert a 65 millió fényévre található Virgo-klaszterrel. A „hid" két oldalán csak teljesen üres térbuborékok vannak.

http:// http://www.hir24.hu/tech-tud/2015/07/20/sotet-anyagbol-allo-hid-koti-ossze-a-tejutat-egy-masik-galaxishalmazzal/

NG.hu:

Grönlandon rekordgyorsaságú az olvadás
 
A hűvös tavasz során nagyrészt fagyott állapotban maradt Grönland hatalmas jégtakarója, a 2015. júniusi és a július eleji meleg a jégréteg csaknem felét megolvasztotta, ez nagyobb olvadásnak számít, mint az év ebben a szakaszában elvárható lenne.
 

Minuszos.hu:

Új „hideg technikai” megoldások jöhetnek
 
Oktatási, kutatási és pályázati együttműködésről kötött stratégiai megállapodást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a mérésés irányításautomatizálás területén dolgozó National Instruments magyarországi leányvállalata, az NI Hungary Kft. (NI) Ábrahám László Csaba, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, az egyetem és a cég többek között orvosokból, mérnökökből és informatikusokból hoz létre vegyes csoportokat az egészségügy területén alkalmazott új „hideg technikai” megoldások kifejlesztésére.
 
http://www.minuszos.hu/uj-hideg-technikai-megoldasok-johetnek/

168óra.hu:

Az őssejtvita
 
Az őssejteken alapuló terápia a regeneratív orvoslás nagy reménysége, melynek segítségével képesek leszünk meggyógyítani számos szerzett vagy veleszületett rendellenességünket. A közhangulat azonban nem túl barátságos ezzel a technológiával szemben, amit egyes kormányzatok, gyakran vallásos indíttatással, korlátozó jogszabályokba is foglalnak.
 
 

Ecolounge.hu:

Gyönyörű templom élő fákból
Barry Coxot két dolog foglalkoztatja igazán: a templomok és a fák. Amikor pedig ez a két szenvedélye találkozott, valami egészen csodálatos dolog született.
 

Hirado.hu:

Szívinfarktus-kampány a késlekedő hozzáállás felszámolására
 
A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azért tartja fontosnak a szívinfarktus-kampány életre hívását, mert Magyarországon még mindig többségben vannak azok a betegek, akik hiába tapasztalják az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit ellene: helyette inkább otthon várják a saját ágyukban, hogy a panaszok maguktól megszűnjenek. Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy a szívinfarktus esetében nagyon fontos az időablak, ugyanis minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal a szívinfarktust követő halálozás esélyeolvasható a szervezet közleményében.
 
 

Nyest.hu:

Keveset alszanak a kamaszok, ezért nagyobb lehet náluk a mentális betegségek kockázata
 
Az alvás pozitív és negatív egészségügyi hatásait már sok vizsgálatban kutatták. Egy új tanulmány, amely a Journal of Youth and Adolescence című szakmai lapban jelent meg, arról számol be, hogy pontosan mennyit is számít minden egyes óra, amit alvás helyett mással töltenek a kamaszokszámolt be az eredményekről a Scientific American.
 
 

Alternativenergia.hu:

A világ legmagasabb duzzasztógátját építik Kínában
A legmagasabb gát Kínában jelenleg a 305 méteres Csinping-1. A világ legnagyobb duzzasztógátja, a Három-szurdok-gát “csak” 185 méter magas, viszont 2335 méter széles, és világelső a megtermelt áram mennyiségét illetően. A kelet-ázsiai ország ezeken kívül még körülbelül 85 ezer vízerőművel rendelkezik.
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top