Close

Új együttműködési megállapodást kötött az ELTE két egyházi felsőoktatási intézménnyel

Új együttműködési megállapodást kötött Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora Várnai Sándor Jakabbal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorával, valamint Szabó Lajossal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) rektorával az osztatlan tanárképzésben való együttműködésről.

A tanárképzés területén az ELTE korábban is együttműködött mindkét egyházi felsőoktatási intézménnyel, az a megállapodás azonban a bolognai, többciklusú rendszer (alapképzésre épülő tanári mesterképzés) szerinti oktatási formához igazodva rögzítette az intézmények kapcsolatátközölte a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtószolgálata és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola az MTI-vel.

Az új együttműködéssel lehetővé válik, hogy a hittanár-nevelő tanár szak mellett az EHE és a Sapientia hallgatói egyidejűleg az ELTE bármely karán meghirdetett közismereti tanárképzésben is részt vegyenek, és a 10-11 féléves közös képzés végén kétszakos tanárokká váljanakírták.

 
A Sapientia Főiskola a közleményében kiemeli: a tanári pályára készülő érettségiző korosztály 2014 óta már csak az osztatlan képzési struktúrában kezdheti meg tanulmányait. Számukra a főiskola egyszakos hittanári képzést nem kínál, hanem kétszakos tanári pályára készíti föl őket

A jelentkezők ennek keretében választhatják a főiskola saját képzését, a "hittanár-nevelő tanárerkölcstanés etikatanár" szakpáros képzést, de az ELTE-vel való együttműködésnek köszönhetően a hittanár szak mellé az ELTE bármely közismereti tanárszakját is felvehetikírták.

Az evangélikus egyház a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kétszakos osztatlan képzés elsősorban a tanári pályára készülő érettségiző korosztályt célozza, akik már az első évtől kezdve tudatosan készülhetnek két szakon is a tanár végzettség megszerzésére. Az együttműködés révén az EHE-re jelentkezők a hittanár-nevelő szak mellé választhatnak szakpárt az ELTE képzési kínálatából.
 
Emellett mind a Sapientián, mind az EHE-n az osztatlan képzés keretében is megmarad a másoddiplomás tanárképzés lehetőségetették hozzá.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top