Close

Tizenhárom gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében

Szeged, 2014. október 28. – Tizenhárom gazdaságban, összesen 36 jószágnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében, a leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár – tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője kedden az MTI-t.

 
Varga Márta közölte: a fertőzések – amelyek jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény – három eset kivételével kis létszámú gazdaságokat érintettek Deszk, Hódmezővásárhely, Csanádpalota, Szatymaz, Balástya, Ásotthalom és Szeged-Szőreg térségében.
A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a telepek körül 20 kilométer sugarú körben – ahol 40 napig megfigyelési zárlat van érvényben – minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvosok, megvizsgálják az állományt, hogy jelentkeznek-e a betegségre utaló klinikai tünetek. A 3 kilométer sugarú körön belül található gazdaságokban vérmintát is vesznek az állatoktól. A 20 kilométeres zónában tartott állatvásárokra kérődző állatokat tilos bevinni.
Mivel szúnyog terjeszti a megbetegedést, a fertőzött állatok kiemelését követően az érintett állattartó telepek körül 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást rendel el a hatóság, helyben pedig földi rovarirtást is végeznek – áll a közleményben.
A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan. 
A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top