Close

Nagy-Britannia-Hollandia-Belgium Ázsiai húsevő gomba fenyegeti az európai szalamandrákat és gőtéket

 London, 2014. október 31., péntek (MTI) – Ázsiai húsevő gomba fenyegeti az európai szalamandrákat és gőtéket. A kórokozó valószínűleg háziállatként tartott kétéltűekkel érkezett Ázsiából – olvasható egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányában.

 
A gombát Hollandiában fedezték fel 2013-ban, miután tíz egyed kivételével kipusztította az országban élő tűzszalamandrákat. Az új kutatás a halálos bőrbetegséget okozó gombát sok rokon fajnál kimutatta, az ázsiai szalamandrák közül azonban egyiknél sem – idézte a BBC hírportálja a Science tudományos lapban megjelent tanulmányt.
A gomba már 30 millió éve él együtt az ázsiai szalamandrákkal a londoni Imperial College és a Zoológiai Társaság kutatói szerint, akik a vizsgálatban együttműködtek holland és belga tudósokkal is.
A Batrachochytrium salamandrivorans (B. sal) nevű élősködő gombafaj egy másik gomba, a Batrachochytrium dendrobatidis rokona, mely békáknál és más kétéltűeknél okoz hasonló betegséget, főként a trópusokon. A most felfedezett B. sal nem árt a békáknak és a varangyoknak, ám sokféle szalamandrafajt pusztulással fenyeget: megtámadja és gyorsan felfalja az állat bőrét, amely létfontosságú, légzését segítő szerve.
„A gombával való érintkezés után a legtöbb szalamandrafaj egyedei heteken belül elpusztulnak. Úgy tűnik, nincs valódi akadálya annak, hogy egész Európában elterjedjen az élősködő” – mondta Yann Martel, a tanulmány vezető szerzője, a Genti Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt több mint ötezer különböző fajokat képviselő kétéltű vizsgált meg négy kontinensről. 

Az eredmények valószínűsítették, hogy a gomba Ázsiából ered. Az ottani szalamandracsoport evolúcióját megvizsgálva a kutatócsoport úgy becsülte, hogy a család már 30 millió éve élhet együtt az élősködővel. Egy 1870-nél korábbról származó ázsiai múzeumi gőténél is megtalálták a húsevő gombát.
Mivel az ázsiai gőték és szalamandrák számos faja kedvelt háziállat Európában és Amerikában, kereskedelmük megmagyarázhatja azt, hogyan került a gomba Belgiumba és Hollandiába. A feltevés igazolására megvizsgáltak több mint kétezer múzeumokból, európai állatkereskedésekből és egy hongkongi exportőrtől származó állat bőrmintáját.
Az állatkereskedésekből származó minták tiszták voltak, ám három múzeumi mintán ott volt a gomba, ezeket az állatokat 2010-ben hozták be Ázsiából. A tudósok szerint ezért a kisállat-behozatal lehet a kór a legvalószínűbb forrása.
    
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top