Close

A klímaváltozás miatt összemennek a alpesi zergék

London, 2014. október 22., szerda (MTI) – A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék – derítették ki brit kutatók.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is. 
A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya – olvasható a Frontiers in Zoology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
Ugyan több kutatás is foglalkozik a globális felmelegedés állatok méretére gyakorolt hatásaival, a Durhami Egyetem kutatóinak eredményei mégis meglepőek a csökkenés gyorsaságát és mértékét tekintve. 
 
„A klímaváltozás következtében történő testméret csökkenés elég elterjedt az állatvilágban, halak, madarak és emlősfajok lettek kisebbek. Azonban a most megfigyelt változás mellbevágó” – idézte Tom Masont, az alpesi zergékről írt tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Mail brit napilap.
A vizsgált területen az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal emelkedett az elmúlt harminc évben. A kutatócsoport szerint ez hatással van a zergék viselkedésére is. 
„Tudjuk azt, hogy a meleg időszakokban a zergék több időt töltenek pihenéssel és kevesebbet élelem utáni kutatással, és ez lehet a testsúly csökkenés oka, nem a táplálék minősége” – magyarázta a tanulmány másik szerzője, Stephen Willis. 

„Ha a klímaváltozás hasonló hatást gyakorol a haszonállatok viselkedési szokásaira és testsúlyára, az érintheti a mezőgazdaság termelékenységét is a következő évtizedekben” – tette hozzá Willis.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top