Close

Új Fogadóközpont színesíti a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a kastélyegyüttes kultúrában, turizmusban és oktatásban betöltött szerepét

A Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának állagmegóvási és átalakítási munkái 2014 októberére befejeződnek. A fejlesztéseknek köszönhetően az egykori mosóház épülete olyan új funkciókat lát el, mellyel színesíti a kastélyegyüttes kultúrában, turizmusban és oktatásban betöltött szerepét.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében, mintegy 98 millió forintos Európai Uniós támogatásból valósul meg a Károlyi-kastély egykori mosóházának átalakítása. Az épület szerkezetének fejlesztésére és az állagmegóvási munkákra a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a támogatást 81 millió forinttal egészítette ki. A beruházás eredményeként 2014. utolsó negyedévében egy teljesen felújított, modern turisztikai fogadóközpontot látogathatnak az érdeklődők.

 

Mosóház

Mosóház

 

Az új fogadóközpont épületének állagmegóvási munkái közül az épület tetőszerkezetének felújítása, a nyílászárók cseréje, illetve a gépészeti feladatok lezárultak. Jelenleg a külső tereprendezés van folyamatban, illetve a központ homlokzatfalának festése zajlik. A kivitelező az eddig lezárult feladatokat az elvárt minőségben teljesítette.

A volt mosóház épületének fejlesztési munkái 2014. szeptember 19-én értek véget, ekkor megkezdődött a műszaki átadás és a használatba vétel. Az átvételi folyamat lezárulását követően elindul a turisztikai fogadóközpont belső tereinekturisztikai információs központnak, a kiállítótermeknek, a turistabüfénekberendezése. Október folyamán várhatóan a belső térrendezési munkák is befejeződnek.

A turisták és érdeklődők számára egy központi fogadóhelyszínen elérhetővé válik minden információ a kastélyról, a környék látnivalóiról, programjairól, illetve a környékbeli rendezvényekről. A turisztikai központban lehetőség nyílik majd a XIX. századi európai és magyar kertművészetet, és a fehérvárcsurgói park történetét ismertető állandó kiállítás, valamint időszaki kiállítások megtekintésére. A központban kialakítottak egy büféhelyiséget, valamint egy kerékpárkölcsönzőt, amihez egy önkiszolgáló kerékpárszerviz, és a turisták számára külön női és férfi öltöző-zuhanyozó egység is tartozik. A fogadóközpont mindemellett lehetőséget biztosít erdei iskolai programok, tudományos előadások, oktatási tevékenység, illetve kézműves foglalkozások szervezésére is. (fejermmk.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top