Close

Október 23. – Koszorúzással emlékeztek a párizsi diadalívnél Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételével

Párizs, 2014. október 19., vasárnap (MTI) – Trócsányi László igazságügyi miniszter, volt párizsi nagykövet részvételével közösen emlékeztek meg magyarok és franciák vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 58. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hagyományos koszorúzási ünnepség kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol a magyar kormány képviseletében Trócsányi László igazságügyi miniszter, volt párizsi magyar nagykövet, Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. 

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén az egybegyűltek ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt egy francia katonazenekar előadásában. A koszorúzást követően a miniszter kezet fogott a magyar közösség megjelent tagjaival, és a hagyományoknak megfelelően aláírta az egyik legjelentősebb párizsi emlékhely emlékkönyvét. 
A Diadalívnél a mintegy kétszáz ünneplő mellett több száz mong is megjelent, miután az egykori Indokína területéről a volt gyarmattartó Franciaországba áttelepített kisebbségek szervezetei most ünnepelik megalakulásuk évfordulóját.
Az emlékbizottság más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát. 
Az 1956-os forradalom emlékére délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, majd koszorúztak Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál. 
Csütörtök este a Párizsi Magyar Intézetben tartanak megemlékezést Császár Angela színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Gődény Márta zongoraművész közreműködésével. Ünnepi beszédet mond Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. 
November 4-én, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top