Close

Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége

Toulouse, 2014. október 15., szerda (MTI) – Zöld jelzést adott az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arra, hogy a Rosetta űrszonda az elsődleges landolási helyre irányítsa Philae leszállóegységét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön november 12-én.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elsődleges leszállási hely, az úgynevezett J-pont az üstökösmag „fején” helyezkedik el, a szakemberek azután döntöttek véglegesen mellette, hogy október 14-én áttekintették a készültséget a leszállásra – olvasható az ESA honlapján. (www.esa.int) 
Ez lesz az első alkalom, hogy ember alkotta eszköz landol egy üstökös magján, hogy elemezze a mag ősi, a Naprendszer születésének idejéből származó anyagát. 
Amióta a Rosetta-űrszonda 2014 augusztusában elérte a 67P/Csurjumov-Geraszimenkót, az ESA szakemberei folyamatosan elemzik az üstököst.    
Ezzel egy időben a Rosetta egyre közelebb kerül az üstököshöz, augusztus 6-án 100 kilométerre volt az üstökösmagtól, jelenleg már 10 kilométeres távolságban tartózkodik. Ez tette lehetővé, hogy jobban felmérjék az elsődleges és másodlagos landolási helyeket. 
A J-pont kiválasztásával a leszállás időbeli eseményeit is megerősítették: a Rosetta november 12-én közép-európai idő szerint 9 óra 35 perckor indítja el mintegy 22,5 kilométeres távolságból a Philaét. A leszállás körülbelül hét óra múlva, 16 óra 30 perckor várható. A leszállást megerősítő jel 28 perc 20 másodperc alatt ér a Földre, valamikor 17 óra körül.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top