Close

Zeneszüret – Izgalmas zenei csemegék öt napon át Pécsett

Pécs, 2014. október 15., szerda (MTI) – Különleges koncertekkel, izgalmas zenei csemegékkel várják a komolyzene kedvelőit a Zeneszüret fesztiválon, amelyet október 22. és 26. között tartanak meg a baranyai megyeszékhelyen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Liszt Ferenc születésnapján kezdődő, negyedik alkalommal megrendezendő eseménysorozat megemlékezik a 20. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségéről, a száz évvel ezelőtt született Fischer Annie zongoraművészről – írta a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
Hozzátették: a háromszoros Kossuth-díjas, kiváló művész emléke előtt a fesztivál mind az öt napján tisztelegnek valamilyen formában. Alakja filmvetítés, portréja kiállítás alkalmával tűnik fel, elkészítik kedvenc ételeit, árverést tartanak relikviáiból, s több koncert előtt neves művészek beszélnek róla a közönségnek.
Október 22-én a Kodály Központban megnyílik a filharmónia pécsi irodája. Ezután a Hallójárat című hangtúrára invitálják az érdeklődőket, akik amellett, hogy egyedi hang és képi élményt élhetnek át a központnak, valamint a Zsolnay-negyednek a látogatók előtt máskor elzárt részeiben, ajándék belépőket nyerhetnek a fesztivál programjaira.
A nyitó hangverseny Balog József esti Liszt CD-bemutatója lesz, amelyen a mai fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebbje, Liszt műveinek szakavatott tolmácsolója, a zeneszerző mind a 12 Transzcendens etűdjét eljátssza.
Október 23-án a Színház téren a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Népi Együttes táncosai lépnek fel. Az ingyenes produkcióban a táncosok a zenekar által előadott Erkel- Berlioz- és Brahms-művekre mutatnak be koreográfiákat.
Különlegesnek ígérkezik a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián zongorajátéka. A művészek október 24-én a Kodály Központban, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Rachmaninov Éjszakai virrasztás című, tizenöt tételből álló vesperását „egészítik ki” a tételek közötti két Rachmaninov-darab előadásával.
Október 25-én a pécsi bazilikában a világhírű Keller Kvartett vezetője, Keller András hegedűjátékkal „fűszerezi” Gyöngyösi Levente orgonajátékát. A koncerten J. S. Bach és W. A. Mozart művei csendülnek fel.
A gyermekeket október 26-án a Palatinus Hotel Bartók termébe, a Talamba ütőegyüttes koncertjére várják, a Zeneszüret fesztivál zárásaként pedig aznap este a Kodály Központban a Budapesti Fesztiválzenekar szórakoztatja a közönséget.
Az eseménysorozatról bővebb információk a www.zeneszuret.hu oldalon olvashatók.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top