Close

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, és számos érdekesség mellett megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolás korosztály tagjai körében -, és bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között – közölte Szalai Tamás doktorjelölt.

A látogatóknak – akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők és más idősebb érdeklődők is – bemutatják az intézményben folyó ipari kutatásokat, azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak.

A látványos bemutatókkal és kvízjátékkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri, nagyszabású felújításon átesett fizikus épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kíséreltetnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek többségét maguk is kipróbálhatják. Készül majd színes szökőkút, kiderül, miként mérhető meg az elektromos töltés pontos nagysága, hogy működik a fotoakusztikus aeroszolmérő, és az is, mire képes a légnyomás ereje.

A résztvevők izgalmas tudományos előadásokat is hallhatnak majd: Bozóki Zoltán a Szegeden folyó környezetfizikai kutatásokról, Gingl Zoltán a modern eszközök elektronikájáról és informatikájáról, Vinkó József a 2011-es fizikai Nobel-díj hátteréről, Czirják Attila pedig az elméleti fizika érdekességeiről beszél majd.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top