Close

XVI. Magyar Kúltura Napja Gála

Egy élő hungarikum meséi
Arany-híd, Szalontai Éva módra, aki a Magyar Kultúra Lovagja

Parádés ünnepségen, a XVI. Magyar Kultúra Napja Gálán, január végén a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta dr. Szalontai Éva újságíró. A Corinthia Grand Hotel Royal dísztermében fél ezren köszöntötték az ünnepelteket, több neves hazai és külföldön élő hazánkfiát, a díszvendég Ausztrália volt.

Egyszer volt, hol nem volt – és szerencsére még van is… Mesél a múlt, írnánk Szalontai Éváról közismert rovatának címe alapján, ha nem tudnánk, hogy a tollforgató nagyon is a jelen. Az aktív jelen, akinek az újesztendő első hónapja is sok szép mesét hozott, amelyekről majd bizonyára szívesen mesél népes családjának. Mert dr. Szalontai Éva igazi szív- és aranyember, Aranydiplomás, aranytollas, kedves, aranyos. Most már kulturális lovag is…
Arany-híd kontinensek felett. Bölcsész, újságíró, író, előadó, oktató, szerkesztő, kapcsolattartó, szakosztályvezető, a hungarikumok ápolója, klub- és egyesületi elnök. Igazi bölcs ész, aki tavaly az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vehette át aranydiplomáját a szuggesztív kommunikáció első magyar – summa cum laude! – doktoraként.

Több évtizedes újságírói pályája alatt „aranytollát” több ezer cikk, tanulmány és tucatnyi könyv hagyta el, a legkülönbözőbb témákban publikált. Úti élményekről, életmódokról, étkezési-, emberi szokásokról, kultúráról írt a legszívesebben, mezőgazdasági, közgazdasági kérdésekről is. Kontinensről kontinensre vándorolt, de mindegyik közé hidat épített, hogy visszataláljon, hogy népeket hozzon össze a maga egyéni módján. A közlekedési csomópontot is kijelölte, ami nem más, mint Magyarország, ahonnan elindult annak idején hosszú, színes, itt-ott göröngyös útjára. Az ismert tollforgató bejárta a világot. Élt Ausztráliában, Svédországban, sokat utazott az USA-ban, Kanadában, de a szíve mindig haza húzta.

Dr. Szalontai Éva annyira magyar, hogy a hungarikumok egyik leglelkesebb bel- és külföldi zászlóvivője, propagálója lett. Érdemei közé tartozik a magyar hagyományok őrzése, a nemzeti értékek határon túli ápolása, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Ezenkívül az egészséges életmód, táplálkozás odaadó hirdetője. Ez vezérelte akkor is, amikor Magyarországra hozatta külföldről az első „egészséges” emukat, amit meg is honosított nálunk, sőt a Magyar Emutenyésztők Egyesületének alapítója, majd elnöke lett. A kultúra igazi nagykövete. Január 22-e óta már hivatalosan is a Magyar Kultúra Lovagja egy parádés ünnepségen.
Meseszerű élet az övé, nem csoda, hogy Mesél a múlt címmel rovatot vezetett a Magyar Sajtóban, a Magyar Lapkiadó Vállalatnál pedig újságírók továbbképzését irányította. A sajtótól, a sajtómunkásoktól most sem szakadt el, rendszeresen publikál a svéd, a kanadai és az ausztrál magyar lapokban, a Panoráma világmagazinban és elnöke a Magyar Újságíró Országos Szövetség Életmód Szakosztályának.

A MÚOSZ tisztségviselőjeként célom, hogy tovább erősödjön a szövetség érdekvédelmi szerepe, külföldi tekintélye, azt szeretném, hogy a sajtóház legyen az újságírók második otthona élénk klub és szakosztályi élettel, a rászoruló kollégák pedig erkölcsi valamint anyagi segítséget kaphassanak – foglalta össze ars poeticáját dr. Szalontai Éva az örökifjú lovag, a hídépítő aranyember, aki igazi hungarikumként éli mindennapi életét, aki példát mutat(hat) ifjabb kollégáinak, mert érdemes meghallgatni igaz meséit…

Temesi László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top