Close

Az emberi szén-dioxid-kibocsátás miatt később jön a következő jégkorszak

Az emberi szén-dioxid-kibocsátás miatt később köszönt be a következő jégkorszak – idézte kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Az előző jégkorszak körülbelül 11,5 ezer évvel ezelőtt ért véget, azt azonban nem tudni pontosan, hogy mikor számíthat az emberiség a következőre.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Geoscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában ismerteti becslését, amely szerint 1500 éven belül kezdődne meg az új jégkorszak, hacsak ki nem tolódik a globális felmelegedés következtében.

A jégrétegek vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy felmelegedési és lehűlési időszakok váltják egymást a Föld életében. A lehűlési ciklus alatt csökken a légkör szén-dioxid koncentrációja. Luke Skinner kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a légköri szén-dioxid szintjének 240 ppm (részecske a millióban) alatt kell lennie ahhoz, hogy a jegesedés megkezdődhessen.

A légkör jelenlegi szén-dioxid koncentrációja 390 ppm. Ha azonnal megszűnne minden kibocsátás, a szén-dioxid szintje akkor is emelkedett maradna legalább 1000 évig. Ez azt jelenti, hogy a jégkorszakba való átmenet később kezdődhet el a számítottnál.

A tanulmányban részt vettek a University College London, az amerikai Floridai Egyetem és a norvégiai Bergen Egyetem kutatói is.

Forrás: http://mti.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top