Close

Bemutató a Pannon Várszínházban: A végzetes szerelem játéka

A végzetes szerelem játéka című Capek-darabbal emlékezik a Pannon Várszínház Ruszt József színházigazgatóra, aki idén lenne 75 éves; az előadást szerdán mutatják be.

A darabot Ruszt József rendezte meg először és 1967-ben mutatták be az Egyetemi Színpadon – mondta az MTI-nek hétfőn Tucsni András, az előadás vendégrendezője, aki hosszú évekig dolgozott együtt Ruszttal.

A Capek-testvérek műve commedia dell’arte, a maga sajátos festett, kosztümös világával. A rendező szerint ami a színpadon történik, arról a néző nem tudja eldönteni, hogy az előadás része vagy a valóság. Tucsni András hozzáfűzte: a Pannon Várszínházzal a ruszti előadást akarják megismételni, tehát egyfajta reprodukcióját előállítani a több mint három évtizeddel ezelőtt színpadra állított műnek. Ezzel tisztelegnek a kecskeméti, zalaegerszegi és szegedi színháznál is vezető tisztséget betöltő színészpedagógus mester előtt, aki a Független Színpadot is létrehozta.

„A színház nem az emlékezet műfaja, de mi próbálunk első mesterünkre emlékezni” – fogalmazott az MTI-nek Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, Ruszt József egykori munkatársa.

Egykori tanítójáról az igazgató azt mondta, Ruszt nem kapott akkora elismerést, amekkorát érdemelt volna, holott a színművészeti egyetem tanárai között lett volna a helye. A színirendező írásos hagyatékát Tucsni András kezeli, eddig két kötet jelent meg közreműködésével Ruszt József naplójegyzeteiből, drámapedagógiai tankönyvéből és Rekviem című drámájából. Idén újabb két kötetet adnak ki, amelyek Ruszt rendezői pályáját mutatják be.

A Pannon Várszínház szerdán este fél nyolckor mutatja be a veszprémi Séd Filmszínház színháztermében A végezetes szerelem játékát.

Forrás: http://mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top