Close

Betegőrző póló

A diagnosztikus megfigyelés vagy folyamatos kórházi ellátás végett gyógyintézetben lévő beteg szívműködését, légzését vagy hőmérsékletét folyamatosan követni kell, de a páciens nem lehet folyamatosan az őrzőszobában, már csak a külső laboratóriumban végzett vizsgálatok miatt sem. Ilyen helyzetekre dolgoztak ki spanyol kutatók olyan trikót, amelynek viselése egész sor fontos biológiai adatot továbbít a kezelőorvoshoz vagy nővérhez a kórház bármely részéből.
    A madridi III. Károly Egyetem munkatársai olyan intelligens trikót készítettek, amellyel a betegek pontos klinikai megfigyelése az intézet minden részén lehetséges. A trikóba épített vezetékrendszer egy zsebben lévő műszerhez továbbítja a jeleket, a műszer pedig az így fölvett adatokat eljuttatja a megfigyelőközpontba, ahol a befutó adatokat folyamatosan értékelik.
    A trikó érzékelői mérik a páciens hőmérsékletét, a megfelelő helyekre épített elektródák segítségével fölveszik az EKG-görbét és a programtól függően mind az ápolószemélyzet, mind a beteg számára jelzést adnak, ha a szív túlságosan gyorsan vagy lassan ver. Még fontosabb, hogy szabálytalan szívműködés esetén a műszer riasztójelzéssel figyelmeztetheti a beteget és a környezetében lévőket.
    A trikó épületen belül lévő viselőjéről a műszerek nemcsak azt jelzik, hogy hol tartózkodik, hanem még azt is, hogy éppen sétál valamerre, illetve ül vagy fekszik valahol. A különleges ruhadarab helyét a központ kétméteres pontossággal tudja bármikor megadni. A szerkezet első változata öt beteg párhuzamos megfigyelésére alkalmas és ennek tapasztalatai alapján folyik a műszer tökéletesítése.
    A spanyol kutatók arra is ügyeltek, hogy a trikóba bujtatott vezetékek vízállóak legyenek, ezért a ruhadarab mosható.

 A speciális ing iránt élénken érdeklődnek a versenysportolókkal foglalkozó doktorok, mert azt remélik, hogy ezzel a módszerrel a sportolók eddig rejtett és váratlanul végzetes szívritmuszavarai korábban fölismerhetők. Az új technikát az International Hospital ismertette.
 
Forrás:kut/ksb MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top