Close

Égi elefántot kapott lencsevégre egy magyar asztrofotós

A Cepheus csillagképben „lakó” égi elefántot kapta lencsevégre Fényes Lóránd magyar asztrofotós,  a kozmikus ormányos egy születőben lévő csillagot tart.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (www.mcse.hu) honlapján olvasható, az Elefántormány-köd a csillagközi gáz és por egyfajta koncentrációja mintegy 2400 fényévre a Földtől. A feltételezések szerint ez egy csillagbölcső számos ifjú, százezer évesnél fiatalabb csillaggal.  
A képen a sötét felhő peremét egy nagy tömegű, fényes csillag világítja meg és ionizálja.    
Fényes Lóránd ismertetője szerint a felvétel körülményes módon készült a rendkívül „siralmas” 2011-es nyári szezonban. A folyamatosan „gyenge” időjárás miatt az asztrofotós másfél hónapon át küzdött az eredményért: volt éjszaka, amelyen 40-60, és volt, amelyen mindössze 2 expozíció volt felhasználható, végül a képhez felhasznált összes expozíciós idő nagyjából 8 órát tett ki.
Cepheus az északi égbolt egyik csillagképe. Az égbolton a görög mitológiából ismert Kéfeuszt, Etiópia (mitológiai) királyát jeleníti meg. Egyike a 88 modern csillagképnek, a Ptolemaiosz által lejegyzettek közül a 47-ik.

MTI
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top