Close

Latinovits Zoltán-emlékest az Urániában

Születésének 80. évfordulója alkalmából emlékestet rendeznek Latinovits Zoltán tiszteletére szeptember 7-én 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az esten Latinovitsra, a színművészre, a filmművészre, az előadóművészre emlékeznek egykori alkotótársai jelenlétében, és mivel ünnepelhetnék méltóbban a színészkirályt, mint a Szinbád legendás képsoraival.
 
A programon azt est háziasszonya, Huszárik Kata az újonnan megjelenő Latinovits-könyvről beszélget a kötet író-szerkesztőjével, Kelecsényi László film-és irodalomtörténésszel, majd a   Latinovits pályafutását meghatározó négy színház, a debreceni Csokonai Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a pesti Vígszínház képviselői osztják meg a közönséggel, hogyan őrzik Latinovits Zoltán szellemiségét, színházi örökségét. Természetesen képviselteti magát a 35 éve alapított, és a mai napig számos színésztehetség kibontakozását segítő Latinovits Zoltán Diákszínpad is.

A színművészi pálya rövid áttekintése után a Filmarchívum eredeti kópiájáról elevenedik meg Huszárik Zoltán és Sára Sándor klasszikus „képkölteménye”, a Szinbád – „Férfiszóló és női hangok zeneműve, az örök idő festménye, vizuális kompozíció tájakra, utcákra, szobákra, ételekre, életekre, halálra.”
A filmvetítés után az Uránia Kávézója kötetlen beszélgetésnek eszme- és emlékcserének ad teret, ízlés szerint egy kis sörrel „megfűszerezve”, és a művész tiszteletére összegyűlt vendégek megtekinthetik B. Müller Magda fotókiállítását, melyet külön erre az alkalomra válogatott a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény OSZK anyagából.
Részletes program: www.urania-nf.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top