Close

Sikerült nyomon követni egy új faj kialakulását

A növények esetében gyakran jönnek létre új fajok azáltal, hogy a genetikailag különböző szülőegyedek kevert génállományú utódokat hoznak létre: német kutatóknak első ízben sikerült nyomon követniük egy új faj kialakulását.
A Heidelbergi Egyetem kutatói Marcus Koch vezetésével több mint hat éven keresztül vizsgáltak egy száz négyzetkilométernél is nagyobb területet a keleti Alpokban és a Duna északi völgyében. Úgy tudták megfigyelni két Arabidopsis-faj hibridizálódását, mint egy hatalmas természetes laboratóriumban. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé a Der Standard internetes kiadásának (www.derstandard.at) ismertetése szerint.
A kutatók kimutatták, hogy az Alpokalján a homoki ikravirág (Arabidopsis arenosa) kereszteződött egy genetikailag különböző ikravirágfajjal (Arabidopsis lyrata). A hibridekben megkétszereződött az örökítőanyag, poliploidok lettek: a változás által új tulajdonságok alakulhattak ki, a növények alkalmazkodóbbá váltak.
Az újonnan keletkezett poliploid állományok képesek voltak elhagyni az Alpokalját és attól északra, a jóval mélyebben fekvő Duna-völgyben is elterjedni. Az ottani éghajlati viszonyok merőben különböztek az alpokaljaitól: kevesebb csapadék hullott, és magasabb hőmérséklet uralkodott, ezen kívül a talaj is más volt.
A növények alkalmazkodása az elmúlt tíz-százezer évben következett be, ez evolúciós léptékben jelenkorinak mondható.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top