Close

Előkerült a kihaltnak vélt csíkos szöcskeegér

Miközben állatfajokat fenyeget a kihalás veszélye a túlzott vadászás, a környezeti ártalmak, egyszóval az emberi gondatlanság miatt, aközben kihaltnak vélt állatfajokra bukkannak a kutatók. Évszázadok óta kipusztultnak hitt élőlények újbóli megjelenéséről lehet hallani. Ilyen a bojtosúszójú hal a maga 80 millió évével, vagy a „fiatalabb” Parma-kenguru és a bajor földipocok, de ilyen a Magyarországon 80 éve kihaltnak hitt csíkos szöcskeegér is.

Dr. Farkas János az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének adjunktusa szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kipusztultnak vélt állatok valóban végleg eltűntek a Földről. Inkább rejtőzködő életmódjuk, nehéz befoghatóságuk, az embert elkerülő magatartásuk miatt vélelmezhetik kihalásukat a kutatók. De aki keres, az talál! Ha a kutató „rááll” egy-egy faj keresésére, eséllyel számolhat azzal, hogy meg is találja.

Így fedezték fel a borsodi Mezőségben a kipusztultnak hitt csíkos szöcskeegeret is. Ennek az állatnak az a különlegessége, hogy rágcsáló létére szöcskét is eszik.
Csak bízni tudunk benne, hogy nem fogyasztja olyan mértékben a szöcskéket, ami nevezett ugróbajnokok vélt vagy valós kihalásához vezetne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top