Close

Leukémia: a hagyományos diagnosztika még nem kimerítő

Egy új tanulmány szerint a leukémia megállapításának hagyományos módja több fontos paramétert is figyelmen kívül hagy. A genetikai kódok megismerésétől is remélhető a diagnosztikai eljárások előrehaladása.

A súlyos betegek ellátása egyre inkább személyes igények alapján történik. Ennek célja, hogy megakadályozzák az érintettek felesleges megterhelését fizikailag és anyagilag egyaránt.
A genetikai kódok feltérképezésének haladásától mindenekelőtt azt várják, hogy génchip-ek segítségével megoldható legyen az egyes gének működésének megértése. De hogy a hagyományos diagnosztika lehetőségei még nem teljesen alaposak, az egy német leukémia-kutató tanulmányi csoport elemzésében mutatkozott meg. Ők több mint 1400 olyan beteget követtek nyomon, akik akut myleoid leukémiában (AML) szenvedtek.

Ebből kiderült, hogy a kor és a kromoszóma elváltozások mellett a leukémia típusa, a vérlemezkék és a hemoglobin koncentációja, a testhőmérséklet illetve a fibrinogén és a Lactatdehydrogenase enzim is jelentősen befolyásolják a beteg sorsát. Ezen paraméterek döntő fontosságúak abban, hogy a kóros elváltozásokat normalizálni tudják-e egy intenzív kemoterápia segítségével, és hogy ezáltal meghosszabbítsák a páciens életét.

 

Horváth Veronika

A Frankfurter Allgemeine nyomán (www.faz.net).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top