Close

Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában!

„A fény mindig jobbá varázsolja a dolgokat.”
Fern Michaels

2011. február elsején és másodikán került megrendezésre a MEE Világítástechnikai Társaság és az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar szervezésében a II. LED Konferencia. A szakmai körökben igen nagy érdeklődést kiváltó rendezvény jelmondata ezen cikk címében cseng vissza – „Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában!”.
Ki sem kell lépnünk a házból, mégis, mindenütt körbevesznek minket a világítástechnika vívmányai – az égők, fényforrások egy háztartás háttérben lévő, de elengedhetetlen kellékei. Az ajtókon túl pedig elképzelhetetlen az élet a XXI. században többek közt például közvilágítás, forgalomirányító fények nélkül.
Manapság az egyik fő kiadási forrást a villamos energiafogyasztás adja. Éppen emiatt válik egyre fontosabbá az olyan fényforrások használata, amelyek adott feladatkör ellátására a lehető legoptimálisabbak mind gazdasági, mind kihasználtsági szempontokból.
A konferencia célkitűzése legfőképpen az volt, hogy körüljárják a LED, mint fényforrás felhasználási lehetőségeit.
A LED a fényt kibocsájtó dióda általános elnevezése, tehát olyan félvezető dióda, amely áram hatására fényt bocsájt ki. Széles körben használják díszítő, látvány vagy speciális világítási feladatoknál, így épületek kivilágításánál, a közlekedésben –jelzőlámpák, autók világítása-, kijáratjelző lámpatesteknél, és más helyeken. A LED számos előnyt hoz a világítástechnikai iparba, így a nagy hatásfokot és tartósságot, beleértve a többi fényforrásnál jóval hosszabb élettartamot. Mindezek energia megtakarítást, karbantartás-csökkenést jelenthet. Hátrányai közé tartozik többek közt a fényszennyezés, valamint a nem minden esetben megfelelő felhasználhatóság.
A konferencián bemutatták a LED-ek alkalmazásának széles körű, már megvalósított, valamint hipotetikus lehetőségeit is.
A konferencia több előadásának is központi témája volt a LED-ek felhasználása a közvilágításban, mind funkcionálisan, mind díszkivilágításként. Egyéb közterületi felhasználásra a LED-es, színszűrős vasúti forgalomirányító gondolata merült fel.
A különböző szekció előadásokban szóba kerültek többek közt a LED-es világítástechnikai eszközökkel szemben támasztott műszaki követelmények, a LED-ek élettartam, és élettani vizsgálata, a színképi optimalizálás, valamint az autóipari felhasználási lehetőségek.

A rendezvény fővédnöke Nagy Andor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődésért Bizottságának alelnöke volt. A teljesség igénye nélkül felsorolva néhány, a témával foglalkozó kutatási központot, ahonnan az előadók érkeztek: Óbudai Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pannon Egyetem, Tungsram-Schréder Zrt, MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet.

A kétnapos rendezvényen több mint háromszáz érdeklődő vehetett részt, közülük 108 egyetemi hallgató ingyen csatlakozhatott a tudósok társaságához.

Breitkopf Lilla
másodéves villamosmérnök-hallgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top