Close

Továbbra is kamat- és garanciadíj-támogatást élvez a Széchenyi Kártya Program

A Széchenyi Kártya Program jövőre is az ideihez hasonló kamat- és garanciadíj-támogatásban részesül, s januártól elindul a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, valamint a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel program – derül ki a kormány Széchenyi Kártya Program folytatásáról szóló határozatából, amely a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg. A kormány a Széchenyi Kártya Program keretében január 1-jétől a pályázati források nagyobb arányú kihasználása és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelése érdekében maximum 50 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, és legfeljebb 5 éves futamidejű Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel programot indít.
 

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében 2011. január 1. és 2011. december 31. között kibocsátott kártyákhoz 10 millió forint hitelösszegig 365 napra továbbra is 1 százalékpont, a Széchenyi Forgóeszköz Hitel, Széchenyi Beruházási Hitel és a Széchenyi Önerő, illetve Támogatást Megelőlegező Hitel teljes összegéhez pedig az adott ügylet futamidejének első három évére (1096 napra) 2 százalékpont kamattámogatást biztosít a határozat szerint a kormány.
 
A 2011. december 31-ig kibocsátott, maximum 25 millió forintos kártyák teljes kölcsönösszegére, valamint a felsorolt, 2011. január 1. és 2011. december 31. között megkötött Széchenyi hiteltermékekre – a Támogatást Megelőlegező Hitel kivételével – a garancia éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatás nyújt a kormány azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a garanciadíj vetítési alapjának 0,75 százalékát.
 
A határozatban szerepel: a kormány tudomásul veszi, hogy a Széchenyi Kártya Program kibővítésével bevezetett új hitelek és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamatfeltételei a kockázatokat megfelelő mértékben tükrözzék. A nemzeti fejlesztési miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek március 31-ig javaslatot kell készítenie a kormány részére az európai uniós források Széchenyi Kártya Program támogatásába történő bevonhatóságáról, a vidékfejlesztési miniszternek pedig – az előbbiek bevonásával – az Agrár Széchenyi Kártya Program elindításáról.
 
A Széchenyi Kártya kibocsátása folyószámlahitellel indult 2002-ben. Az idén augusztusban a kormány forgóeszközhitellel, szeptemberben beruházási hitellel bővítette a portfóliót. A legfeljebb 25 millió forintos, legfeljebb 3 éves futamidejű Széchenyi Forgóeszköz hitelt a vállalkozások hitelportfóliójuk racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében vehetik fel. A maximum 50 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási hitelprogram célja a beruházások ösztönzése a vállalkozások piacainak megtartása és bővítése érdekében.
 
(MTI)
 
 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top