Close

Belvíz: megdőlt az 1936-os rekord

Továbbra is a nyírségi tájegységben a legsúlyosabb a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese. A megyében az elöntött terület nagysága meghaladja a 45 ezer hektárt, Újfehértón 200 lakóházat fenyeget a belvíz.
 

A Nyírségben a talajvíz szintje meghaladja az 1936-ban regisztrált eddigi rekordértéket is – mondta Kató Sándor védelemvezető-helyettes. A talaj víztelítettsége már novemberben 74,4 százalékos volt, a sokéves átlagot 56 százalékkal haladta meg. A decemberi adat – ez szilveszter után lesz végleges – sem ígér sok jót, hiszen eddig az átlagosnál több volt az eső és a hó.
A Nyírség egyik településén, Újfehértón továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség, ott 200 lakóházat fenyeget a belvíz. A hidegre fordult időjárás most segíti a védekezést, a lefagyott területeken a jég alól is szivattyúzzák a vizet, s mentesítik a lakások környékét az elöntésektől. Szabolcsban jelenleg öt belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, öt öblözetben másodfokú, míg két körzetben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a térségi vízügyi igazgatóság. Emellett Újfehértón kívül további 40 településen másodfokú, míg 7 helyen elsőfokú készültséget tartanak fenn az önkormányzatok. Védekezik két vízgazdálkodási társulat, a nyírségi és a felső-szabolcsi is a területén, másodfokú készenlét keretében üzemeltetik szivattyútelepeiket és tisztítják csatornáikat. A megyében az elöntött terület nagysága meghaladja a 45 ezer hektárt, a 450 négyzetkilométert.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top