Close

Termékbemutatók – ne hagyjuk, hogy semmibe vegyék idős fogyasztóikat a cégek!

Több százezer forintos, használhatatlan termékek ráerőszakolása az idősekre, lelki és némely esetben fizikai kényszer alkalmazása, a fogyasztók jogainak elhallgatása. Se szeri, se száma a termékbemutatóknak, és ezzel egyenes arányban az átvert, becsapott nyugdíjasok számának. Van azonban mód a kiszolgáltatott fogyasztói réteg megvédésére.

„Fergeteges bemutató”, „ingyenes tanácsadás”, „meggyógyítjuk, megfiatalítjuk, megszépítjük”, „a csodamatrac rendbe hozza”, „INGYEN! INGYEN! INGYEN! GARANTÁLT NYEREMÉNY!”
Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják – elsősorban az idősebb korosztályt – a vállalkozások bemutatóikra, ahol aztán – ha nem később – kiderül, hogy semmi sincs ingyen, semmi sem garantált, és végképp nem gyógyítja, szépíti, fiatalítja meg az adott termék az erre vágyókat. A termékbemutatókkal kapcsolatban számos probléma merül fel – kezdve a fogyasztók megtévesztésétől, a nyolc munkanapos indokolás nélküli elállási lehetőség elhallgatásától a jogtalanul követelt bánatpénzen vagy kötbéren át egészen az agresszív kereskedelmi gyakorlatok szélsőséges esetéig.

Amellett, hogy szükséges a hatóságok megfelelő és hatékony fellépése, elengedhetetlen az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről szóló 213/2008. (VIII. 29.) Korm. rendelet megfelelő módosítása is. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület a témával kapcsolatos észrevételeit és javaslatait elküldte az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságához is. Ebben javasolja a KÖFE, hogy már a vonatkozó Európai Uniós irányelv megváltoztatását megelőzően módosítsa a kormányrendeletet a hazai jogalkotó.

Így javasoljuk az elállási jog időtartamának felemelését 14 napra, az irányelvben előírt blanketta elállási nyilatkozat jogszabályba iktatását, a vállalkozás 30 napon belüli visszafizetési kötelezettségének kimondását. Erősíteni kell a hatóságok szerepét is, melyhez támogatjuk, hogy hasonlóan az utazási vállalkozásokhoz, előzetes hatósági bejelentési kötelezettsége legyen a termékbemutatókkal operáló vállalkozásoknak, és kötelező tartalmi kellékeket írjon elő jogszabály, amelyeket a postaládákba bedobott, fogyasztókhoz eljuttatott szóróanyagoknak tartalmaznia kell.

A módosításokkal, a hatóságok hatékony fellépésével és a nyugdíjasok figyelmének folyamatos ébren tartásával elérhető, hogy az idős korosztály ne legyen kiszolgáltatott a nem tisztességes kereskedelmet folytató vállalkozásoknak.

További információk: a mellékelt tájékoztató anyagban,
továbbá: Dr. Eitmann Norbert elnök 0620-483-65-14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top