Close

Szépséghibás muszaki cikkre is jár a jótállás!

Számos fogyasztó fordult az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez az outletekben vásárolt szépséghibás vagy szállítás során megrongálódott muszaki cikkek meghibásodása kapcsán. Csak a használatba vétel után néhány nappal, a „pénztártól való távozás után” derül ki, hogy a termékek nem csak szépség-, hanem muszaki hibásak is. Az átvert fogyasztók helyzetét csak súlyosbítja, hogy az eladók gyakran azt állítják -tévesen-, hogy e termékekre nincsen jótállás, és visszautasítják a termékek kijavítását, cseréjét vagy a vételár visszatérítését .

 

„Ne hagyjuk magunkat félrevezetni, legyünk tudatában annak, hogy igenis vannak fogyasztói jogaink. Új, de szépséghibás muszaki cikk esetében egy év kötelezo jótállás tartozik a termékhez (kivéve a szépséghibát), használt muszaki cikk vásárlása esetében pedig a felek megállapodásától függo, de legalább egy év kötelezo szavatosság van” hangsúlyozta Dr. Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Amennyiben a fogyasztóknak nem hozták egyértelmuen tudomására azt, hogy a megvásárolt új termék valamely (akár rejtett) hibával rendelkezik, e termékekre ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint egy nem szépség- vagy muszaki hibás tartós fogyasztási cikkre. Ennek értelmében a fogyasztó a vásárlástól számított három éven belül jótállási- illetve szavatossági igényt érvényesíthet: az eladó köteles a fogyasztó kérésére a termék hibáját kijavítani, kicserélni, árleszállítást biztosítani, vagy a teljes vételárat visszafizetni, ha a terméket nem tudja kicserélni vagy idoben, a fogyasztó jelentos érdeksérelme nélkül kijavítani.
Meg kell jegyezni, hogy a jótállás teljes idotartama alatt, a szavatosságnak azonban csak az elso hat hónapja alatt köteles az eladó bizonyítani azt, hogy a termék meghibásodását a fogyasztó okozta.

Jó tanácsok
Alaposan vizsgáljuk meg a megvásárolni kívánt terméket;
Amennyiben lehetoség van rá, próbáljuk ki a terméket vásárlás elott;
Foglaltassuk írásba, hogy a termék új-e vagy használt;
Amennyiben szépséghibás vagy a szállítás során megrongálódott terméket veszünk meg, foglaltassuk írásba a termék konkrét hibáit annak megvásárlásakor;
Legyünk tudatában annak, hogy a szépséghibás muszaki cikkekhez is tartozik egy év jótállás; a használt muszaki cikkekhez pedig egy év szavatosság!

További információ: dr. Morvay György, elnök: 473-0338, 311-7030, 30-377-8509

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top