Close

Őserdők védelmében

A világ még létező őserdői (forrás: Wikipedia)

A világ még létező őserdői (forrás: Wikipedia)

Az őserdők igazi kincseskamrák, amelyek a Föld élőlényei közül a legnagyobb fajgazdagsággal rendelkeznek: több milliónyi állat- és növényfaj (a szárazföldön létező flóra és fauna kereken kétharmada) egyedül a trópusi erdőkben honos. A trópusokon nem számít ritkaságnak, hogy egy hektárnyi erdőterületen 500 különböző fafaj éljen.

Az erdők a földi életben alapvető szerepet játszanak: ők szabályozzák az éghajlatot, szűrik a levegőt, tisztítják a vizet, és megakadályozzák az eróziót. Befolyásolják az időjárást a csapadék mennyiségének és a talajvíz párolgásának szabályozásával. Az őserdők stabilizálják a Föld klímáját nagy mennyiségű szén megtartásával ami különben a klímaváltozáshoz járulna hozzá. Az erdők enyhítik a hőséget, a fagyokat, a szárazságot és a viharok erejét. Kereken 500 millió őslakó számára az őserdők még ma is az otthont és az életteret jelentik.

Minden második másodpercben egy futballpálya nagyságú terület pusztul el tarvágás, nagy ipari- vagy bányaüzemek működése, illetve gyújtogatás miatt világszerte. Az őserdők területének kb. 80%-át már kiirtották. Csak Brazíliában 87 emberi kultúra tűnt el, és a következő évtizedben több ezer növény és állatfajt is elveszíthetünk. Ma már csak hét nagy őserdőmaradvány létezik a Földön. Ezt a ‘fantasztikus hét’-nek nevezett őserdőmaradványt az Amazonas vízgyűjtő-területén, Közép-Afrikában, Oroszországban, Kanadában, Pápua Új-Guineában, Chilében és Európában sürgősen védelem alá kell helyezni!

A Greenpeace az egész világon küzd az utolsó őserdők megmentéséért.

Tégy Te is azért, hogy az otthonod erdő-barát legyen! Látogass el a Forest Hause weboldalra!

http://archive.greenpeace.org/foresthouse/

Légy Te is Greenpeace cyberaktivista, légy része annak az egyre növekvő csapatnak, akik az utolsó őserdők védelmét szorgalmazzák:

http://www.greenpeace.org/international/getinvolved/sign-up

 

forrás: www.greanpeace.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top