Close

Június 21-től Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Június 21-én kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), ahol öt napon át 60 órányi animációt és megannyi színes programot élvezhetnek az ingyenes fesztivál látogatói. Emellett kiállításokat és könyvbemutatókat is rendeznek, valamint zenei együttesek is fellépnek. A szintén a városban zajló Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódva levetítik a hungarikummá nyilvánított, Magyar népmesék című, Kecskeméten készült rajzfilmsorozatot. A szabadtéri vetítéseken az idén négy film, köztük a Macskafogó, a Toldi, a János vitéz és Az ember tragédia című alkotás látható. Fényfestéssel is várják a látogatókat, a városháza homlokzatát két alkalommal is animációval festik át.

Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója

Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, több kerek évfordulós alkotó munkásságával is megismerkedhetnek a nézők. Június 22-én 21 órakor az Otthon moziban a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária műveiből láthatunk egy válogatást. Horimari kezdettől fogva közreműködött a Magyar népmesékben: a 100 részből több mint 40 epizódot jegyez társ- vagy főrendezőként, de az ő nevéhez fűződnek A Négyszögletű Kerek Erdő és a Cigánymesék sorozatok is. A 80 éves Ternovszky Béla kultikussá vált Macskafogó című alkotása június 23-án 19 órakor Kecskemét főterén, óriás kivetítőn lesz látható, míg a 70 éves Tóth Pál filmjeiből június 23-án 21 órakor az Otthon moziban nézhetünk meg egy válogatást. Paja életművében unikális univerzumot teremtett, a számítógépes 3D-animáció szerzői változatát érlelte ki. Az ő nevéhez kötődik a magyar sorozatanimáció egyik ékkövét jelentő Leo és Fred. Kivételes a rovarok csoportos aktivitására fókuszáló A szentjánosbogarak nemi élete című műve: poénpetárdáinál csak szemkápráztató fénytüneményei sziporkázóbbak.

A nyolc egészestés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei KAFFon. Június 21-én 10 órakor a Malom Moziban vetítik Anca Damian A sziget (The Island) című filmjét, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését – „A kis herceg” találkozása a „Monty Pythonnal”. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga Paradicsomát keresi.

Június 22-én 10 órakor szintén a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve (My Love Affair with Marriage), mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap 14 órakor ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához.

Június 23-án 19 órakor a Hírös Agórában a Rövidfilmek versenyének 3-as blokkján belül lesz látható többek között Buda Flóra Anna Cannes-i nyertes 27 című alkotása, Lantos Júlia Olivér, az óriás című műve, A szív kertje Hegyi Olivértől, Mira Zénótól a Jelenlétről vagy Mariai Gábor Hermit Island című munkája.

Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én, szombaton 14 órakor a Hírös Agórában Kovásznai György Ca Ira, a Francia Forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet követően Fülöp József, animációsfilm-rendező, Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna, animációs rendezők, Másik János, a Habfürdő zeneszerzője és Kovásznai György lánya, Kovásznai Dorottya részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak Mit jelent a nekünk Kovásznai címmel.

A fesztivál történetében először, hagyományteremtő céllal, idén megrendezik a KAFFFER művészeti vásárt, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani. A sokszínűnek ígérkező KAFFFER helyszíne a Hírös Agóra Kulturális Központ aulája, ahol június 24-én, 12-18 óráig tudnak a fesztiválozók a diákoktól vásárolni.
https://2023.kaff.hu/

Az alkotások bemutatására az M5, az M2 Gyerekcsatorna és a Duna televízió is lehetőséget biztosít.

Shares
scroll to top