Close

IPOSZ – nemzetközi konferencia az innovációról

Az „Innováció elősegítése a kkv-kban” címmel tartott nemzetközi szakmai konferenciát az Ipartestületek Országos Szövetsége Budapesten. A tanácskozás lehetőséget adott a résztvevők számára, hogy megosszák tapasztalataikat és közös stratégiákat dolgozzanak ki az innováció előmozdítása érdekében a kkv-kban.

Németh László, az IPOSZ elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a kkv-k szerepe meghatározó a gazdaság stabilitásában. A világban soha nem látott informatikai, technológiai és digitális forradalom zajlik, amely messzemenően érinti a kis- és középvállalkozásokat. A gazdaság jövőjének egyik alapkérdése, hogy ezek a vállalkozások milyen mértékben és milyen gyorsan tudják elsajátítani az új technológiákat. Ehhez sok képzésre, valamint támogatásokra van szükség. Szólt arról is, hogy már számos jó gyakorlat létezik a digitális innováció terén az Európai Unióban és más európai országokban. Ezért fontos, hogy az országok párbeszédet folytassanak és tanuljanak egymástól az innováció előmozdításának és a kkv-k támogatásának terén.

 Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja és minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja a hazai kkv-szektor megerősödését, nemzetközi versenyképességének javítását. Különösen fontosnak nevezte, hogy az innováció ne csak a nagyvállalatoknál, hanem a kisvállalatok körében is megvalósuljon, a sikeres innovációhoz pedig megfelelően felkészült, digitális ismeretekkel rendelkező munkaerő-állomány szükséges. Mint mondta, Magyarországon a kkv-k a gazdasági súlyukhoz képest meghatározó módon vesznek részt a foglalkoztatásban, ezért a munkaerőhiány a szektort súlyosabban érinti, mint a nagyvállalatokat. A következő időszak beruházásai mintegy félmilliós munkaerőigényt generálnak a magyar gazdaságban, ami a kkv-szektor számára is komoly fejlődési lehetőséget biztosít. Fontosnak nevezte az európai országok közötti tapasztalatmegosztást, hiszen az európai munkaerőpiacok hasonló kihívásokkal néznek szembe. Ennek érdekében a kölcsönös tanulás és a közös megoldások kidolgozása elengedhetetlen.

Forrás: IPOSZ, fotók: Juhász Melinda

Shares
scroll to top