Close

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban

Idén 4 térségben jelentkezik a „Muzsikál az erdő”. Az év második eseménye a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 20-21-én, amely már tizedik alkalommal szerveződik Kecskemét – Nyíri erdőben és Lakitelek – Tőserdőn. A rendezvény helyszíneire érkezhetnek aktívan kerékpárral, gyalogosan is.

A Nyíri erdő és Tőserdő évszázados kocsányos tölgyei, magyar kőrisei, szilfái jelentős természeti értéket képviselnek és különleges helyszínt biztosítanak az erdei sétáknak, a klasszikus és népzenei koncerteknek.
A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 20-án, szombaton a Nyíri erdőben, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola területén zajlik. A gyerekeket kézműves- és sportfoglalkozások, akvarellfestés, a Ciróka bábszínház, a Kecskeméti Vadaskert interaktív állatbemutatója várja. A rendezvény idején megtekinthető az 1848-49-es múzeum és a „Muzsikál az erdő” 2022-es Fotó- és gyerekrajz pályázatának, valamint a Baja környéki természetfotósok képeinek kiállítása. A millenniumi hársfakör és a szilfakör ezen a napon erdei rendezvényterekké alakul át. Itt jelennek meg a kecskeméti kulturális élet kimagasló értékei: a Kodály Zoltán Iskola Aurin Leánykara Durányik László Príma díjas karnagy vezetésével, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fúvós zenekara Kuna Lajos vezetésével, a Mátyás Király Citerazenekar, Szilágyi Áron doromb bemutatója, a Kecskemét Táncegyüttes. Most először lép fel a „Muzsikál az erdő” erdei színpadán Szirtes Edina Mókus, aki alig várja, hogy az erdő adta különleges szabad térben szárnyalhasson improvizatív hegedűmuzsikája. A duókoncert másik résztvevője Jammal, a koncert címe: „Csillagom”.


Napközben az erdei élményséta meglepetésekkel várja az érdeklődőket, melynek a témája az erdő szerepe afenntarthatóságra nevelésben. A sétát szakavatott erőmérnökök – Madácsi Sándor erdészetvezető és Szabó Lajos Prima díjas erdőmérnök – vezetik.

Május 21-én Lakitelek – Tőserdőn szerveződik a „Muzsikál az erdő” gazdag programja a Holt-Tisza partján. Kézműves foglalkozások, fafaragás, akvarellfestés, gyermekkoncert várja a gyerekeket és a családokat. Érkezik a Batyuszínház is. Ezen a napon derülnek ki a „Muzsikál az erdő” 2023-as Gyermekrajz Pályázatának eredményei, a legjobb alkotásokból készült kiállítás egész nap megtekinthető. Valamennyi gyermekprogram a szülőknek és a nagyszülőknek is szól, a családokat arra bíztatják, hogy együtt éljék át, élvezzék az élményeket. Kicsik és nagyok együtt indulhatnak a természetvédelmi értékeink felfedezésére, a sportolni vágyókat pedig bíztatjuk, hogy a szervezett kerékpártúrával érkezzenek a helyszínre. A térségben közkedvelt Lóca Együttes interaktív családi koncertjét élvezhetjük kora délután.
Dr. Agócs Gergely a Hagyományok Házából a magyar népzene rokonságával kapcsolatos népzenei kutatásainak legfrissebb eredményeiről tart érdekfeszítő előadást.
Az erdei élménysétát követően az erdei koncertet az előző évben a mátrai „Muzsikál az erdő”-n nagy sikert aratott a Kecskeméti Kodály Iskola Csiribiri Kórusa kezdi Szűcs Magdaléna vezetésével. A délután során olyan neves fellépők nyújtanak majd egyedülálló zenei élményt, mint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonós négyese trombita szólistáival Hollókői Huba vezetésével. A lakitelekiek kedvence, a Kösöntyű Néptánccsoport egy fergeteges erdei néptáncbemutatót tart. Az erdei koncertek sora a Brass On the Road fiatal, tehetséges fúvószenekari formáció vidám műsorával zárul.
A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban rendezvény összefogás, együttműködés eredményeként jöhet létre. Ennek az összefogásnak jelképe az erdei koncert helyszíneken felállított Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja „Összetartás” domborműve.
Várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő”-re. Részletes információ, programjok a www.muzsikalazerdo.hu. oldalon találhatók.
„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!
Forrás: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Shares
scroll to top