Close

Hőszigetelés a hőszigetelésre?

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai előírások és a sokszor nem megfelelő kivitelezés miatt a 15-20 évvel ezelőtt készített hőszigetelő rendszerek egy része mára már elavultnak mondható. Mihez kezdjünk az egykor megfelelő vastagságú homlokzati hőszigeteléssel? Bontsuk le, vagy építhetünk rá újat?

Állapotfelmérés
A bevezetőben felvetett kérdést csak akkor tudjuk megválaszolni, ha a meglévő rendszer állapotát alaposan felmérjük. Az állapotfelmérés során ellenőrzött paraméterek (szigetelés állapota, rögzítés módja, dübelezés megléte stb.) akkor megfelelőek, ha azokat egy új építés esetében is elfogadnánk még. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy 20 éves rendszernek újszerű állapotban kell lennie, de azt igen, hogy a legfontosabb kivitelezési előírásoknak feleljen meg.

Amennyiben az állapotfelmérés azt igazolja, hogy a meglévő hőszigetelés állapotában vagy teljesítményében jelentősen elmarad a jogosan elvárhatótól, mindenképpen javasolt a rendszer teljes elbontása. Alaposan meg kell fontolni, hogy érdemes-e egy nem teljes értékű épületszerkezetet további 20-30 évre „konzerválni”? Azok a régi hőszigetelő rendszerek, amelyeknek hőtechnikai teljesítménye már elmarad a „papírformától”, egy új hőszigetelő rendszer mögé rejtve az egész szerkezet teljesítményét is rontják.

Hőszigetelés a hőszigetelésre
Amennyiben a meglévő hőszigetelés minőségét megfelelőnek találtuk, és nincsen szükség annak elbontására, úgy megkezdhetjük az új hőszigetelő rendszer felépítését a régire. Fontos lépés a meglévő rendszer feszültségmentesítése. A meglévő üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése felesleges feszültségeket kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet-réteget kb. 3×3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

Az új lemezek ragasztása a száraz alapfelületre és a hagyományos pont-perem módszerrel történjen. A mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges. A szigetelés készítésének további lépései megegyeznek a hagyományos, „egyrétegű” homlokzati hőszigetelő rendszerek készítésével.

Tűzvédelmi kérdések
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az épülettípusok túlnyomó részére homlokzati tűzterjedés követelményt szab meg. Ilyenkor csak olyan hőszigetelő rendszer építhető be, amelyre akkreditált intézetben (ÉMI) homlokzati tűzterjedés vizsgálat készült. Mivel a hőszigetelő rendszerek legtöbbje esetében ez a vizsgálat „nem éghető” (azaz tégla vagy beton) alapfelületen készült, ezért esetünkben olyan rendszert kell választanunk, amelynek homlokzati tűzterjedés vizsgálatát kimondottan a „rendszer a rendszerre” modellen végezték! Figyelmesen olvassuk el az ilyen rendszerek engedélyeit, mert azok részletesen megszabják a felhasználható anyagokat, a csomóponti kialakításokat és az egyéb beépítési feltételeket (pl. a meglévő rendszer tűzvédelmi paramétereinek ellenőrzése!).

Kékesy Péter
Baumit Kft.

alkalmazástechnikai vezető

www.baumit.hu

Shares
scroll to top