Close

ÉVOSZ: 5,6 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az első öt hónapban

Az első öt hónapban 5,6 százalékkal volt kisebb az építőipar teljesítménye a tavalyi év azonos időszakához képest – mondta az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Koji László elmondta, a csökkenés hátterében nem a koronavírus-járvány áll, hiszen már tavaly is 12 százalékkal kevesebb volt a megrendelések mértéke.

A csökkenés oka inkább az, hogy az uniós forrásokat már „beépítették„, vagyis felhasználták, és jelenleg az új EU-s költségvetési ciklus kezdetét várják.

Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok is „eltűntek” a piacról: körülbelül a felére esett vissza települések megrendelése – mondta Koji László, hozzátéve, ez részben a múlt évi önkormányzati választásokkal van összefüggésben, részben pedig a járványhelyzettel.

Kifejtette, jelenleg körülbelül 16 százalékkal kisebb az építőipar rendelésállománya, és „a vírusra 3-4 százalékot tudunk ráfogni„.

Szólt arról is, nagy reményeket fűznek a kormány gazdaságélénkítő programjához, és úgy látják az állami forrásokra szeptember-október környékén tudnak pályázni.

Forrás: MTI

Shares
scroll to top