Close

Jótékonysági futóverseny és vadmacska nap a Budakeszi Vadasparkban

Május 14-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

A Budakeszi Vadaspark 2020 szeptemberében rendezte meg először tematikus terepfutó versenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen az egyéni sportteljesítményen túl idén májusban a nevezők ismét egy nemes ügyet támogathatnak, ahol a vadmacskáé a főszerep.
A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot. Célja Magyarország fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a “tisztavérű” vadmacskának védelme, továbbá a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacska populáció elterjedésének, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.
A jótékonysági futáson a nevezők a hazánk erdeiben élő vadmacskák fajmentő programjához járulnak hozzá. A nevezési díjakból összegyűlő összeg segítségével olyan, a fajmegőrzéshez elengedhetetlen kutatási lépések megtételére nyílik lehetőség, mint például több kameracsapda kihelyezése és működtetése, felvételeinek elemzése, a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrcsapdák felállítása, valamint a jövőbeni repatriáló vagyis a szaporító állomás létrehozásának megalapozása.

A futóversenyen bárki indulhat, kicsik és nagyok, hobbi és profi futók egyaránt megtalálják a számukra megfelelő hosszúságú és nehézségi fokú távot. Az óvodások és a kisiskolások a háromszázötven méter hosszú Süni és Mosómaci futam, a felső tagozatosok a kétezer méteres Aranysakál futam között válogathatnak. A felnőttek és a terepfutók számára különböző szintemelkedésű négy és tizenegy kilométeres távok, valamint a huszonegy kilométeres félmaraton érhetők el, amelyek a Budai-hegyek hangulatos, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított útvonalain vezetnek.
Az egyéni versenyszámok mellett a családok pedig a Farkasfalka futam örömfutására nevezhetnek.
A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóversenyre az Erdei Futás hivatalos oldalán lehet nevezni.

Május 14-én azoknak is érdemes a parkba látogatni, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak. A vadmacska nap keretein belül az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.
Az Erdei Futás hivatalos honlapja:
https://erdeifutas.hu/
A Fuss, Forest! Jótékonysági Futás Facebook eseménye:
https://www.facebook.com/events/344001011072480/
További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:
https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/
További részletek a Budakeszi Vadaspark oldalán:
https://budakeszivadaspark.hu/hirek/jotekonysagi-futoverseny-es-vadmacska-nap-a-budakeszi-vadasparkban/

Forrás: Pilisi Parkerdő, Budakeszi Vadaspark

Shares
scroll to top