Close

GEOfood védjegyátadó

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.

Bagó József és Nagy Júlia

Bagó József köszöntőjében kiemelte, hogy legfontosabb cél az együttműködés, és a további közös munka folytatása a geopark, a megyei önkormányzat és a helyi vállalkozók között a helyi gazdaság megerősítése érdekében. Az önkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a megyében tevékenykedő őstermelők és helyi vállalkozások által előállított termékek népszerűsítésére és arra, hogy a helyi termékek minél szélesebb köre kerülhessen be a turisztikai kínálatba is.

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft. ügyvezetője a védjegyátadón

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft ügyvezetője és a GEOfood védjegy önkéntes koordinátora a GEOfood védjegy céljairól szólva elmondta: a GEOfood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. A GEOfood azonban nem csupán egy márka, hanem egy filozófia, amellyel azt szeretnék elérni az UNESCO Globális Geoparkok, hogy közelebb hozzák a fogyasztót azokhoz, akik élelmiszereiket előállítják, mindezt a helyi közösségek megerősítésével a fenntartható fejlődés jegyében. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat azoknak a kapcsolódási pontoknak a megtalálása, ahol a termelők és fogyasztók egymásra találnak, és ahol a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjai találkoznak. A Magma Geopark által elindított GEOfood program célja, hogy a védjegy 2023 végéig az UNESCO globális geoparkjainak legalább 30 százalékában, 2025-ig pedig a világ többi részén a geoparkok minimum 10 százalékában bevezetésre kerüljön.

Murányi Bálint

Az önkormányzat szakmai referense, Murányi Bálint a Vedd a nógrádit! programot mutatta be, amely lehetőséget teremt a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak egymás megismerésére. Eddig 80 termelő szolgáltatásaiból lehet válogatni a www.veddanogradit.hu honlapon és a további fejlődés céljából egy webshop elindításán dolgoznak, miközben Facebook oldalukon folyamatos tájékoztatást nyújtanak a megyében megszervezett termelői napokról és egyéb helyi termék rendezvényekről, a termelőknek pedig a helyi médiában is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

A védjegyet tavaly 2 nógrádi étterem érdemelte ki, ami azért is jelentős, mert a világon összesen 24 GEOfood étterem található. Ezek közül egyik a Castellum Hotel Mikszáth Étterme, amelynek a séfje, Oláh Zoltán elmondta: az éttermükben az összes alapanyag Magyarországról származik, ezen belül az alapanyagok 70 százaléka a térségből. A hotelben nemcsak a reggeliztetéshez kínálják a helyi alapanyagokat, de még arra is odafigyelnek, hogy a szobák minibárjaiba is helyi termékek kerülhessenek, s folyamatosan keresi a partnerséget a térség magas minőségű helyi termékeket előállító termelőivel.

Oláh Zoltán, a Castellum Hotel Mikszáth Étterem séfje

A 2021-ben védjegyet szerzett Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab étterem és a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme után most hárman vehették át a GEOfood elismerést:

Szent Jakab Étterem – Szerzetesek titka

Viktorné Benedek Boglárka őstermelőként házi lekvárokat készít Szandaváralján. Az Országos Kéktúra útvonala pont a házuk kapuja előtt megy el, ahol rengeteg turistával találkoznak egész évben. Innen jött az ötlet, hogy szélesebb körben is érdemes lenne kiterjeszteni a lekvárkészítés tevékenységét. A gyümölcsöket a kertben és domboldalban található gyümölcsfákról szerzi be, és többek között szilva, meggy és fahéjjal fűszerezett birsalmalekvárt készít a hozzávalókból. Tavaly kezdte meg szélesebb körben termékei bemutatását. Barátai biztatták, hogy merjen nagyot álmodni, a GEOfood védjegy megszerzése pedig bizonyára segít a tevékenysége népszerűsítésében.

Viktorné Benedek Bolglárka és a díjátadók

A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs vehette át a díjat. A háromgenerációs családi vállalkozás 1974 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével. Az üzem Cserhátsurányban található, ahol 3000 négyzetméteres raktárban tárolják a begyűjtött gyógyhatású növényeket. Az alapanyagok 70%-át vadon termő gyógynövényekből, a többit pedig friss állapotban lévő felvásárlásokból szerzik be. Termékskálájukon körülbelül 50-60 féle növény található meg. 2000-től Bio minősítéssel forgalmazzák termékeiket.

Nagy Mihály és a díjátadók

A mezzz.hu – egyenesen a kaptárból szintén egy családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a méhészkedés területén. Fő profilja a természetes alapanyagokból készült minőségi termékek készítése, mint például gyógyhatású méhészeti termékek, mézes különlegességek és mézes natúrkozmetikai termékek előállítása. Közel 100-150 méhcsaláddal dolgozik a vállalat, melynek székhelye Márkházán található. Célja a méz természetességének és tisztaságának átadása az egyedileg készített termékeiken keresztül.
Forrás: https://www.innotime-hungary.com

Shares
scroll to top