Close

Ausztria nem adja kölcsön Moctezuma fejdíszét

Ausztria még a Mexikó meghódítása utáni 500-ik évben sem mond le a bécsi Világmúzeum híres azték tollas fejdíszéről. Mexikó ki akarta állítani a tárgyat, de a múzeum konzerválási okokra hivatkozva ezt elutasította.

Az azték főváros, Tenochtitlán 1521 augusztusában történt spanyolok elleni elestének emlékére Mexikó ki akarta állítani a „Moctezuma tollkoronája” néven ismert tárgyat. Ezt a kérést azonban a tárgy törékenységére való hivatkozással nem teljesítették.

Szakértői vélemény az állapotról

„A szállítás közbeni esetleges sérülés jelentős kockázata miatt a kölcsönkérelemnek nem lehet helyt adni” – közölte az osztrák kulturális államtitkárság. Ausztria tudatában van annak, hogy ez a fejdísz Mexikó számára nagy szimbolikus és történelmi jelentőséggel bír. Egy osztrák és mexikói részvétellel készült tudományos szakértői vélemény azonban már 2012-ben megállapította, hogy a tárgy rendkívül törékeny – közölték a DPA német hírügynökséggel.
A Világmúzeum látványossága élénkzöld quetzaltollakból és aranylemezekből készült. Ez az egyetlen fennmaradt tárgy a maga nemében a világon. A múzeum szerint azonban nem az azték uralkodó, II. Moctezuma (más néven Montezuma) tulajdona volt, hanem egy papé.

Leszármazott harcol a visszaszolgáltatásért

Mexikó többször követelte a darab visszaadását, amely a Habsburgok reneszánsz kori hercegének, II. Ferdinándnak a gyűjteményébe tartozott, és korábban ismeretlen úton jutott el Európába. Blanca Barragan Moctezuma, II. Moctezuma leszármazottja azt tervezi, hogy Ausztriával szembeni perrel kényszeríti ki a visszaszolgáltatást – mondta el a DPA-nak. Az államtitkárság nem kommentálta a tervet.
Az Osztrák Köztársaság mindenesetre tudatában van a történelmi műtárgyakkal kapcsolatos felelősségének – áll a kulturális államtitkárságnak az APA osztrák hírügynökséghez eljuttatott írásbeli nyilatkozatában. Az volt a cél, hogy „megőrizzük ezt az egyedülálló és értékes kulturális értéket az utókor számára”. Ezt „a legnagyobb gondossággal” tették.
Végső soron egyensúlyt kellett teremteni „a tárgy megőrzése és Mexikó azon kívánsága között, hogy országukban a lakosság számára hozzáférhetővé tegyék”. Mindenesetre a mexikói állampolgároknak ingyenes a belépés a bécsi Világmúzeumba (Weltmuseum Wien), ahol a tollas fejdísz ki van állítva.

wien.orf.at

(Nyitókép: a tollkorona jelenleg a bécsi Világmúzeumban látható. Fotó: APA/Roland Schlager)

Shares
scroll to top