Close

Építőmunkások 160 fosszilis madártojást találtak Argentínában

Krétakori madártojásokra bukkantak építőmunkások Argentínában egy egyetemi épület felújítási munkálatai során. Az egyetem kutatói már több hete dolgoznak, hogy feltárják a területet. A több millió éves leletet egy különleges helyen fedezték fel.

Kutatók egy csoportja Argentínában több mint 160 őskori madár tojására bukkant ásatások során. „Egy egész mezőnyi fosszilis madártojást találtunk” – mondta Doménica Santos paleontológus az AFP hírügynökségnek csütörtökön. A jelentés szerint a tojások öt-hét centiméter átmérőjűek és körülbelül 85 millió évesek.
A patagóniai Neuquénben egy egyetemi campus felújítási munkálatai során az építőmunkások őskori maradványokra bukkantak. Az egyetem tudósokból álló csoportja hetek óta dolgozik a felújítási munkálatokkal párhuzamosan, hogy feltárja a lehetséges leleteket. Juan Porfiri paleontológus szerint a tojások madarakhoz tartoznak „amelyeket enantiornitáknak neveznek, és nagyon gyakoriak voltak a kréta időszakban”, körülbelül 66-145 millió évvel ezelőtt.
A lelet helye az egyetem természettudományi múzeumának közvetlen közelében található. „Őszintén szólva nagyon izgatottak vagyunk, mert Argentínában nem találni olyan kampuszt, ahol ennyi fosszilis anyag van” – mondta Dario Julián López geológus hallgató. „Kiváltságos helyzetben vagyunk.” A fosszíliákat most közvetlenül az egyetemi múzeumba szállíthatják.

t-online.de

(Nyitókép: a La Plata Természettudományi Múzeum Buenos Airesben. A felfedezés helyszíne az egyetem területén található (illusztráció). Fotó: Karol Kozlowski/imagebroker/imago images)

Shares
scroll to top