Close

A békéscsabai Bíborka az Év fagylaltja 2021-ben

Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén. Az idei szakmai megmérettetésre 81 fagylalt nevezett, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a budapesti döntőbe.


A Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A második helyen ebben a mezőnyben is Koncz Andrea végzett, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival. Utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte, míg a közönségdíjas szintén Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.
A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.


Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.
Az idén először a szakmai szervezetek zsüri – Fekete Tamás (BTSZ), Gendur András (MSZÉSZ), Kovács László (MVI), Krivács András (MNGSZ), Németh László (IPOSZ) Septe József (Magyar Pékszövetség) – is értékelt. Németh László, az IPOSZ elnöke elmondta, hogy ők is három szempontot vettek alapul: hogyan készült, milyen volt az állaga és az ízvilága a fagylaltnak. A szakmai szervezetek különdíját elnyert Mezei kakukkfütty fagyiról elmondta: egy nagyon különleges fagylaltról van szó, hiszen a kakukkfű egy fűszernövény, amely jól harmonizál a málnás ízvilággal. „Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok új ízvilágot hoztak a versenyzők, és egyszer talán olyannyira közkedvelt ízvilágot sikerül kitalálni, amely hosszú évekig a fagylaltpultban marad majd” – mondta.
Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

   Fotók: Juhász Melinda

Shares
scroll to top