Close

Végsőkig Hitler mellett maradt Eva Braun

Miután a háborút elvesztették, a hadsereg megsemmisült, az Egyesült Államok nyugatról előrenyomult, a Szovjetunió pedig Berlint bombázta, Adolf Hitler és Eva Braun úgy döntöttek, hogy 1945. április 28-án éjjel összeházasodnak a német főváros egyik bunkerében. A német diktátor házastársa úgy döntött, hogy nem hagyja el Berlint, és a végsőkig a Führer mellett marad, tudván, hogy a Harmadik Birodalom pilléreit a szövetségesek lerombolják.

A nácik által uralt Európa gondolata elhalványult és a házaspár számára az öngyilkosság – mielőtt a kommunisták fogságába esnek – kezdett a legmegvalósíthatóbb megoldásnak tűnni. De előtte Hitler és Braun még egyszer utoljára meg akarták mutatni egymás iránti hűségüket azzal, hogy összeházasodnak.
A szertartást és az azt követő házasságkötést, amelyen részt vett Joseph Goebbels propagandaminiszter és Martin Bormann, a diktátor magántitkára is, a földalatti bunkerben tartották. Miután pezsgővel hivatalossá tették a házassági köteléket, Hitler megtette utolsó végrendeletét, tudatában annak, hogy a szovjet csapatok bármely pillanatban megérkezhetnek.
A háború véget ért, és a Harmadik Birodalom a múlté volt. Legfőbb szövetségesét, Benito Mussolinit lelőtték, majd később szeretőjével, Claretta Petaccival együtt felakasztották egy benzinkút tetőszerkezetére a milánói Piazzale Loreto téren. Az öngyilkosság volt az a lehetőség, amelyet a német diktátor választott, hogy véget vessen életének.
1945. április 30-án a férj és felesége öngyilkosságot követtek el. Miután a diktátor értékes kutyáit méreggel megölte, Eva Braun ciánt nyelt le, Hitler pedig úgy döntött, hogy halántékon lövi magát. „Én magam és feleségem a halált választottuk, hogy elkerüljük a leváltás vagy a kapituláció szégyenét” – írta a diktátor április 29-i végrendeletében.
A holttesteket benzinnel elégették a Birodalmi Kancellária kertjében. Két nappal később a Vörös Hadsereg kitűzte zászlaját a Reichstagra. A Szovjetunió és szövetségesei a nácizmus feletti győzteseknek kiáltották ki magukat.

lavanguardia.com

(Nyitókép: Eva Braun Adolf Hitlerrel és annak Blondi nevű nőstény németjuhászával a Sasfészekben 1942-ben. A kutya Adolf Hitler háziállataként számtalan fényképen és propagandafelvételen szerepel. Egy nappal gazdája halála előtt, a Führerbunkerben pusztult el a ciánkapszulák tesztelése során. Forrás: Wikipédia)

Shares
scroll to top