Close

Ajándék Viktória királynőtől: 121 éves csokoládéra bukkantak

121 évvel ezelőtt Viktória királynő csokoládéval akarta javítani a brit csapatok morálját. Most egy majdnem teljes táblát fedeztek fel Angliában.

Egy tábla csokoládét, amelyet Viktória brit királynő több mint 120 évvel ezelőtt küldött csapatainak, eredeti bádogdobozában, bontatlanul találtak meg.
A csokoládé az angol arisztokrata, Sir Henry Edward Paston-Bedingfieldé volt, aki a második búr háborúban harcolt, és bukósisakjában fedezték fel családja ősi otthonában, az 500 éves Oxburg Hallban, Norfolkban, Kelet-Angliában.
A National Trust műemlékvédelmi szervezet úgy véli, hogy a katona a sisakot és a csokoládét a háborúban való részvétel emlékeként őrizte meg. A tételek lánya, Frances Greathead halála után, 2020-ban kerültek napvilágra. Ritka leletnek számít.
1899-től a búrok és Nagy-Britannia hároméves háborút vívtak a mai Dél-Afrika területén. A búr háború legfontosabb indítéka a magas hozamú gyémánt- és aranylelőhelyek felfedezése volt. Viktória királynő 100 000 csokoládét rendelt, hogy javítsa a csapatok morálját.
Nagy-Britannia három fő csokoládégyártóját, a Cadbury-t, a Fry-t és a Rowntree-t a háborút ellenző vallási társaságok irányították. Nem voltak hajlandók elfogadni a rendelés kifizetését és a csokoládét márka nélküli dobozokba csomagolták.
A királynő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a brit katonáknak tudniuk kell, honnan származik az édesség, így a gyártók engedtek.

spiegel.de

(Nyitókép: „Boldog új évet kívánok” – olvasható az üzenet a bádogdoboz fedelén a királynő kézírásával. Fotó: National Trust/DPA)

Shares
scroll to top