Close

Tovább törik az Atlanti-óceánon sodródó jéghegy

Kialakulása után három és fél évvel ismét darabokat veszített az Atlanti-óceán déli részén sodródó óriás-jéghegy. Ez jó hír lehet a térségben fekvő Déli-Georgia-sziget számára – közölte szerdán az Európai Űrügynökség (ESA), amely műholdak segítségével követi a kolosszus útját.

Az A68a elnevezésű jéghegy tavaly a brit fennhatóság alatt álló, az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget felé haladt és azzal fenyegetett, hogy veszélybe sodorja a sziget állatvilágát.
Az A68a decemberben irányt váltott és jégdarabokat veszített, de még mindig nem volt világos, hogy pontosan hol fog sodródni. Az ESA közlése szerint először további nagy repedéseket fedeztek fel a jéghegyen, végül ismét több darab letört. „Úgy tűnik, hogy az A68A fő jéghegy dél felé halad, és jelenleg körülbelül 225 kilométerre van Dél-Georgiától” – jelentette az ESA.
Minden arra utal, hogy a jéghegy és a letört részek valószínűleg eltávolodnak a szigettől, és szétválnak, így már nem fenyegetik a sziget élővilágát.
Félő volt, hogy a jéghegy a partra kerülhet, és a hideg édesvíz károsíthatja a törékeny ökoszisztémát. A tudósokat különösen aggasztották a szigeten élő pingvinek.
A jéghegy 2017 júliusában szakadt el az Antarktiszi-félsziget keleti partján fekvő Larsen-jégpolctól. A modern történelem egyik legnagyobb ismert jéghegyének tartották. Az évek során folyamatosan zsugorodott.

tierwelt.ch

Fotó: la-saga.com (korábbi felvétel)

Shares
scroll to top