Close

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év Európában

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt az eddigi legmelegebb év Európában, globálisan pedig ugyanolyan meleg volt, mint az előző 2016-os rekordév – közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata pénteken Londonban.

A 2020-as évvel egyben az eddigi legmelegebb évtized ért véget. A klímaváltozási szolgálat összegyűjti saját adatait, és további rekordokat használ a földi állomásokról, léggömbökről, repülőgépekről és műholdakról, amelyek 1950-ig nyúlnak vissza.
Európában az év átlagosan 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981 és 2010 közötti 30 éves referencia-időszakban, és 0,4 fokkal volt melegebb, mint az előző, 2019-es európai rekordév.
Világszerte 2020 ugyanúgy teljesített, mint a 2016-os rekordév. A hőmérséklet 0,6 fokkal magasabb volt, mint az 1981 és 2010 közötti referencia-időszakban. Ha összehasonlítjuk 2020-at az iparosodás előtti kor hőmérsékletével – bizonyos esetekben az klímaváltozási szolgálat 1850-ig visszanyúló adatsorokat is használ – még 1,25 fokkal volt melegebb. A jelentés szerint a légkör szén-dioxid-koncentrációja ismét emelkedett.
„2020 kiemelkedik az Északi-sark rendkívüli hősége és az Atlanti-óceán északi részén található számos trópusi vihar miatt” – mondta el a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat igazgatója, Carlo Buontempo. „Nem meglepő, hogy az elmúlt évtized volt az eddigi legmelegebb, és ezentúl ez egy megújult figyelmeztető jelzés, hogy az üvegházhatású gázok csökkentésére irányuló ambiciózus intézkedéseket még sürgősebben kell végrehajtani az éghajlatváltozás további súlyos következményeinek megakadályozása érdekében” – tette hozzá.
Az EU Klímaváltozási Szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S) havonta készít jelentéseket a levegő hőmérsékletéről, a tengeri jégről és a víz körforgásáról. Kutatásaihoz felhasználja a világ minden táján működő műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások adatait.
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által decemberben elvégzett első elemzések szerint 2020 valószínűleg a 19. század közepén kezdődő rekordok óta a három legmelegebb év egyike lesz. A szervezet később további részleteket tervez bejelenteni.

nau.ch

Nyitókép: a kiszáradt Saut du Doubs-vízesés a francia-svájci határon 2020 augusztusában.

Shares
scroll to top