Close

Megjelent a Fa Book frissített verziója


Az Országos Erdészeti Egyesület 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását. Az ingyenes applikációban tovább finomodott a felhasználói élmény, teljesen megújult a megszerzett tudást ellenőrző beépített kvízjáték, és jelentősen kibővült a fényképek adatbázisa. Az Egyesület az új verzió kiadása alkalmából nyereményjátékot hirdetett meg a Facebookon, amely az alkalmazás használatára és a beazonosított fákról készített képek posztolására invitálja a természetbarátokat.
Az Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis, frissített program továbbra is ingyenesen tölthető le. A letöltött és telepített alkalmazás offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható. Az applikáció a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosításában nyújt segítséget.
A frissítés során 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulás leírásával bővítették az applikáció anyagát. A fajok képállományának többségét rügy, kéreg és habitus fotókkal egészítették ki, ami segíti a növényhatározást és reagál a felhasználói igényekre. Újdonság továbbá, hogy a fa- és cserjefajok leírását 7 szempont szerint rendszerezték, növelve ezzel az átláthatóságot és könnyítve az információk közötti eligazodást. A rendszerezés magában foglalja az erdőtársulások fajokhoz rendelését is. A megújult Fa Book által megszerzett tudás ellenőrzésére az appban található játékot is lecserélték, a felhasználók a fajokhoz és társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteik bővülését.
Az applikáció elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás, amelynek során egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát. A növények ismérvei alapján tudjuk szűkíteni a potenciális fajok listáját, minden helyes lépésünkkel közelebb kerülünk a meghatározandó fajhoz, ahol végül a fotók segítik az azonosítást. A bővített képállománnyal a sikeres határozásra már a rügyfakadás idején, vagy vegetációs időszakon kívül is van esélyünk.
A munkát az Agrárminisztérium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói vettek részt.


Az alkalmazás megújulásával egyidőben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyagát szabadon lehet letölteni és felhasználni. A weboldal célja az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, a diákok és az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag rendelkezésre bocsátása, ami segítheti az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát. A bárki számára elérhető szolgáltatás használatának egyedüli feltétele a képek forrásának pontos feltüntetése.
Az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalán nyereményjátékot indít. A játék során egy fáról készített, saját fényképet kell posztolni, amelynek faját a játékos sikeresen beazonosította az alkalmazás segítségével. A résztvevők között nyereményeket sorsolnak ki. A játék szeptember 14-től szeptember 27-ig tart.
A Fa Book nagyszerű eszköz arra, hogy egyszerűen és szórakoztató módon bővítsük természeti ismereteinket kirándulás, kikapcsolódás közben, vagy bármikor, ha erdős területen tartózkodunk. Az Egyesület ezért bátorítja a kirándulókat és természetbarátokat, hogy használják az alkalmazást, illetve ajánlják túratársaik, kollégáik, hasonló érdeklődésű ismerőseik figyelmébe.
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Shares
scroll to top