Close

A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


Befejeződött „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében”
című Life projekt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) konzorciumvezetőként irányította a két országot érintő, hat éven át futó projektet, melynek fő célja a Kárpát-medence szalakóta populációjának megerősítése és hosszú távú fenntartható védelmének megalapozása volt. A munka egyik legfontosabb eredményeként az utolsó év költési időszakának végére a Kárpát-medence szalakóta-állománya 50 %-os növekedést mutatott (2000-2200 pár)!
A szalakóta feltűnő, kék színezetű, gerle nagyságú, vonuló madár. A múlt század közepéig gyakori költőfajként hivatkozik rá a szakirodalom, nemcsak az alföldi régióban, de a dombvidékek vonatkozásában is. Az 1970-es évektől a faj folyamatos visszahúzódása felgyorsult, mint költő madár az 1980-as évekre eltűnt a Dunántúl teljes területéről.
A projekt további fő eredményei:
Az elmúlt évtizedekben kihelyezett és elöregedett mesterséges költőodúk pótlására 1 280 db Schwegler-típusú („fabeton”), és 1 000 db hagyományos deszkaodút helyeztünk ki, ellenőriztünk és tartottunk karban három nemzeti park területén, ezzel stabil és hosszú távon költőhelyet biztosítva madaraknak.
Tizenkét műholdas jeladó segítségével sikerült feltárni a madarak vonuló- és pihenőhelyeit, valamint telelőterületét
Élőhelyrekonstrukciós munkákat végeztünk a megfelelő költő- és táplálkozóterületek kialakítására: sziki tölgyesek lepusztult részeinek helyreállítása, szikes gyepek általános problémáinak kezelése, inváziós fafajok visszaszorítása, 160 745 db facsemete ültetése.
Szalakóta Látogatóközpont létesült Szatymaz és Sándorfalva között, a szegedi Fehér-tó mellett
1000 db középfeszültségű oszlop madárvédelmi szigetelése (Románia).
A pályázat lezárultával a munka természetesen nem áll meg. Folytatódik a kihelyezett költőodúk ellenőrzése, melynek során önkéntesek és a nemzeti parkok munkatársai minden évben kétszer felkeresik az odúkat és meggyűrűzik a bennük található fiókákat. A végső cél, hogy a fásításokkal és a meglévő odvas fák megőrzésével elérjük azt, hogy a szalakóta-állomány ne szoruljon mesterséges fészkelőhelyekre, a madarak természetes odúkban költhessenek.
A projekt partnerei: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt., Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség (Románia), MILVUS Csoport (Románia).
Támogatók: Európai Bizottság LIFE Nature alapja, Agrárminisztérium (Magyarország), Környezetvédelmi és Éghajlatváltozási Minisztérium (Románia).
Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Shares
scroll to top