Close

Változatok az önbecsülésre

rabiren 0427

A Deep Knowledge Group (DKG), azaz a mély, alapos tudásról elnevezett, londoni székhelyű think tank alapos elemzésbe fogott, hogy megállapítsa, mely országok kezelik a koronavírus-járványt jól és melyek nem.

Hetvenöt országot vettek górcső alá, és hetvennyolc paraméter alapján pontozva állították fel a rangsort. Vizsgálták a kormányok járványmenedzselését, az elrendelt karanténok és korlátozások hatékonyságát, a folyamatos ellenőrzés meglétét, az időben történő intézkedéseket és tájékoztatást.

A kórházak felszereltsége, az egészségügyi személyzet felkészültsége, a tesztelési előírások betartása és a lakosság együttműködése mind magas pontértékkel bírt az adatok kiértékelésénél. Az elemzőcég a gazdasági és pénzügyi befektetőknek kívánt segítséget nyújtani, hogy lássák, mely országok a legbiztonságosabbak, hova lesz érdemes befektetni, és hol kell hosszú távú kockázattal számolniuk.

Az elemzésről a német sajtóban olvastam először. Érthető okokból, mert a Deep Knowledge szerint Európában Németország kezeli legjobban a válságot, világviszonylatban pedig Izrael mögött a második legfelkészültebb országnak számít. A németek rendkívül büszkék az eredményre, íme, ők a világ egyik legbiztonságosabb országa, kormányuk járványügyi intézkedései kiválóak, így jó esélyük van a gazdaság mihamarabbi beindulására. Igaz, hogy a több mint százötvenezer fertőzött számát tekintve az ország egy másik, a WHO-világranglistán is pontszerző helyen áll, de abszolút számban náluk gyógyult meg a legtöbb beteg, és a lakosság arányához képest kevesen haltak meg.

Mindez a jól szervezettséget és az egészségügy színvonalát mutatja. Az emberek többsége nem érzi elemi szabadságjogai csorbításának a korlátozásokat, nincs sem kötelezés, sem tiltás, csak ajánlás van. Ha mégis bekeményít a kormány, mint most az országos kötelező maszkviselés elrendelésével, nem háborognak. Minden német polgár magától tudja, hogy a szigorítások az ő érdekében történnek. Ráadásul a németek szolidaritás iránti érzékenysége is ki van elégítve. Egészségügyi kapacitásukból futja, hogy az olaszoknak lélegeztetőgépeket, a hollandoknak védőfelszerelést ajándékozzanak, a franciáktól gyógykezelésre betegeket vegyenek át, vagy éppen kisegítsék a laborkapacitással küszködő lengyeleket. Mint a jó úttörő, ott segítenek, ahol tudnak, a koronavírus Európa titkos hősévé tette őket, tovább nőtt az önbecsülésük.

Ebben a bizonyos DKG-analízisben Magyarország előkelő helyen szerepel: a járványveszélyre és következményeire a negyedik legjobban felkészült ország Európában, a világon pedig a tizennegyedik. Kamu cég kamu adata – reflektált rá rögtön egy magyar kommentelő, ahelyett, hogy utánanézne, hogy örülne az eredménynek, amely minden hangos ellenzéki híresztelés dacára bizony elismerésre ad okot.

Magyarország az elvártnál jobban teljesít.

Látszik, hogy elébe megyünk a járványnak, nem tűzoltás lesz. Amikor eljön az ideje, lesz elegendő kórházi ágy, lélegeztetőgép és hozzá a kiképzett személyzet, bár a legjobb lenne, ha a járványgörbe elkerülné az exponenciális tartományt, ha a gyógyszerlaborokban mihamarabb megjelenne az oltóanyag. A válságkezelő gazdaságpolitika nem segélyeket osztogat, hanem munkára serkent, maradjanak meg a munkahelyek alvó üzemmódban, hogy mikor újraindulhat a normális élet, ne megint az alapoktól kelljen kezdeni az építkezést. A sok ponttal díjazott magyar válságkezelés minden területen megszervezett és eredményes a független elemzők szerint.

Az elemzők a nemzetközi hiteles adatokból tájékozódtak, nem a brüsszeli és hazai különítmény jelentéseiből. Az ország betartja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO Covid–19-járványra vonatkozó protokolljait. Az egészségügyi felkészültség, a tesztelés kiterjedése, az alacsony fertőzésszám statisztikai adatokkal igazolt. A vírus természetét illető bizonytalanság semmivel sem nagyobb, mint bárhol a világban. A törvényi feltételek biztosítottak, helyi szinten jó az együttműködés, a lakosság napi tájékoztatása az előírásoknak megfelelő. Magyarország stabilan tartja hatvanadik helyét a WHO fertőzöttségi világranglistáján.

Az OECD adatai alapján az egy főre eső mozgósítható kórházi ágyak tekintetében lakosságszám arányában a németek és az osztrákok mögött harmadik helyen állunk Európában, és ugyanez vonatkozik a lélegeztetőgépekre is. A vírus európai megjelenésének pillanatában, január végén a magyar kormány az esetleges járványkezelésre operatív törzset állított fel, március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, és a védekezés minden területére kiterjedő akciócsoportokat állított fel. Ekkor tizenhárom (!) aktív fertőzött volt az országban. Két és fél hét alatt felépítették a kiskunhalasi járványkórházat, sok millió, védekezéshez szükséges, másoknak beszerezhetetlen eszközt szereztek be a nemzetközi piacon. A Nemzetközi Valutaalap, az IMF prognózisa szerint Magyarország kevés veszteséggel fogja átvészelni a járványt, a gazdasági mentőcsomagnak köszönhetően itt lesz a legalacsonyabb a GDP-csökkenés az Európai Unióban.

Ha ezeket a tárgyszerű, szakértői információkat nem ismerném, és hinnék a Magyarország-ellenes politikai nyilatkozatoknak, újságcikkeknek, uszító posztoknak, azt hihetném, hogy itt a világ vége. A járvány örve alatt kiépül a totális diktatúra, örökre elköteleződtünk az autoriter rezsimek irányába, az uniós segélypénzek Orbán baráti köréhez vándorolnak, mialatt sok millió magyar nyomorog, és persze az adatokat is meghamisítják, a fertőzöttek száma a hivatalosnak sokszorosa, nem tesztelnek eleget, és a kórházakból kidobják, halálba küldik a magatehetetlen, beteg embereket. Az álhírek vírusként terjednek a világhálón, a home office-ban unatkozó népnek nincs ellenanyaga, szívja be, fertőződik.

A kormány a helyén van, tegyük a szívünket a kezünkre, és valljuk be, tényleg jól kezeli a járványt és a járvány okozta válságot. A miniszterelnök szerint most mutatkozott meg igazán, mekkora szellemi tőkével, használható tudással bír a magyarság. Érezhető, hogy az ország mentális állapota jó, hogy bajban fegyelmezett tud lenni, segítőkész és összetartó.

Nemcsak idehaza, hanem nemzetközi téren is. Természetes, hogy segítünk a határon túli magyaroknak. Erőnket mutatja, hogy a balkáni térség szegényebb országainak is. Minden okunk megvan a büszkeségre, növelhetné önbecsülésünket. De nem.

Az ellenzéki EP-képviselők most a karanténból végzik szokásos brüsszeli aknamunkájukat. Az itthoniak „választóik érdekképviseletében” folyamatosan uszítanak, hol a kormány, hol a miniszterelnök, hol az egészségügyi miniszter, újabban a határon túli magyarok ellen. Sztárügyvédeikkel a börtön- és romabiznisz után most a betegbizniszt fontolgatják. Jelentsük fel a magyar kormányt járványügyi intézkedései miatt, ami ugyan semmiben sem tér elé a kórházi ágyak felszabadításának „fejlett” európai gyakorlatától! Szórják a vírusnál is veszélyesebb mételyt, a gyűlölet mételyét minden irányba. Úgy tűnik, nekik nem érdekük a sikeres védekezés, nem érdekük hazájuk eredménye és elismerése. Nekik az az érdekük, hogy Orbán Viktor leszerepeljen, megbukjon, kerül, amibe kerül!

Annyi ellendrukkerrel, mint idehaza, sehol a világban nem találkoztam.

Rab Irén
(A szerző történész)

Forrás: Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top