Close

A 3D nyomtatás egyre több területet forradalmasít

597523 960 720

Ahogy néhány éve még idegenkedve fogadtuk a híreket a 3 dimenziós nyomtatásban rejlő lehetőségekről, mára úgy vált a mindennapjaink részéve ez a technológia, olyannyira, hogy ma már sok területen, iskolában a hétköznapi emberek számára is elérhetővé vált. A fejlesztések azonban nem álltak meg, egyre több területet hódít meg magának a 3D nyomtatás, hogy egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegye a különböző termékek és prototípusok előállítását.

Ipari és lakossági megoldások
Autóipar, fogászat, szemüveggyártás, a divat világa – első ránézésre egymástól távol eső területek, ám egyvalami mégis közös bennük: ez pedig a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek kihasználása, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb lehetőségek megtalálása.
Az ipari folyamatok az utóbbi évtizedekben, és még inkább az utóbbi években egyre gyorsuló ütemben változnak, és csak azok a vállalkozások képesek fennmaradni ebben a gyorsan változó környezetben, amelyek képesek alkalmazkodni a változásokhoz, a legsikeresebbek pedig innovatív újításokkal saját maguk generálják a változást, vagyis mindenki előtt járnak újításaikkal. A digitális átalakulás után (amely folyamat során egyre több folyamat és technológia vált digitálissá, gondoljunk csak a digitális nyomdák vagy a cnc gépek térhódítására) most a 3D technológiák egyre szélesebb körű elterjedését figyelhetjük meg, szinte minden iparágban.
A 3D-ben rejlő lehetőségek
Ahogy említettük, igazi versenyelőnyre az a vállalkozás tud szert tenni, amelyik élen jár az innovatív gyártási eljárások vagy termékek fejlesztésében, ehhez pedig nagy segítség számukra a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek kiaknázása. Hiszen ha egy innovatív ötletet sikerül 3D-ben pillanatok alatt előállítani, mint prototípust, akkor a fejlesztési folyamat hihetetlen sebességgel képes tökéletesíteni a terméket, hiszen a tesztelési folyamat pillanatok alatt elkezdhető. Ugyancsak nagy lehetőségeket rejt a 3D a gyártási folyamatokhoz szükséges szerszámok kifejlesztésében, mellyel szintén óriási versenyelőny nyerhető a piacon.
A legújabb fejlesztési irányok a 3D nyomtatás területén
A 3D-s fejlesztések folyamatosak, és újabb és újabb irányokban tör utat magának: így például sikerült előállítani az első hajlítható 3D okostelefont, melynek különlegessége, hogy a telefon által mutatott kép háromdimenziósnak tűnik, hiszen van mélysége. Mindezt pedig úgy éri el a fejlesztő, hogy nincs szükség 3D szemüveg viselésére ahhoz, hogy a képet valóban háromdimenziósnak láthassuk. A mélység állítása a telefon hajlításával válik lehetővé. Izgalmas, ugye?
Jó hír, hogy a magyar fejlesztők élen járnak az innovatív fejlesztésekben, így hazai kutatók dolgoznak azon, hogy egy, a világon egyedülálló anyagot hozzanak létre, melyet egy drón kifejlesztéséhez fognak felhasználni. A fejlesztés azért egyedülálló, mert olyan anyagot szeretnének kifejleszteni, melyet olyan eszközök előállításához fognak felhasználni, amelyek csak magas iontartalmú folyadékban (például sós vízben) oldódnak csak. Így lehetővé válna olyan drónok fejlesztése, melyek „kétéltűként” működnének, vagyis levegőben szárnyakkal közlekedve, a sós tengervízben pedig elveszítve szárnyaikat, víz alatti felvételek készítésére is alkalmassá válnának.
Az egyik cég innovációjának köszönhetően mára lehetővé vált, hogy sportcipők talpát is 3D technológiával állították elő, mely rácsos szerkezetének köszönhetően rendkívül nagy igénybevételnek is képes ellenállni, ám emellett rendkívül könnyű a felépítése.
További fejlesztések várhatók a robottechnika és a 3d nyomtatás együttes alkalmazásával is, a forradalmi lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.

Forrás: Dekortár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top