Close

Az El Nino tarol

elnino005

A szupererős El Nino újabb aggasztó  hatására derített fényt az amerikai űrkutatási hivatal új műholdja: az éghajlati jelenség számlájára írható a levegő szén-dioxid-tartalmának rekordméretű növekedése az elmúlt években. Az elmúlt 2000 év legmagasabb szén-dioxid-emelkedését a Föld trópusi régióiból származó gáz okozta, melyet ez az áramlás indukált és szállított. Aszályt idézett elő és növényeket károsított, melyek befolyásolták a Föld CO2 egyensúlyát. 
A Science tudományos lapban megjelent tanulmány a NASA 2014-ben felbocsátott műholdja, az Orbiting Carbon Observatory-2 adatait elemezve megállapították, amit a  tudósok gyanítottak: hogy az egyik legerősebb El Nino, a 2015-16-os számlájára írható a jelenség, ám hogy miként, azt a jelen kutatás derítette ki. Az OCO-2 szonda első 28 hónapos adatait elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az El Nino okozta időjárási változások állnak a szén-dioxid-többlet hátterében.

 

 – Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi vidékei 2,5 milliárd tonnával több szén-dioxidot bocsátottak ki ekkor, mint 2011-ben – mondta Junjie Liu, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Ez a többlet magyarázza a 2015-16-os kiugró értéket a 2011-eshez képest. A rekordnagyságú növekedést ráadásul akkor mérték, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt az El Nino előtti évekhez képest.
    

A 2015-ben mért, mintegy 3 milliárd tonnás növekedés mintegy 80 százaléka – 2,5 milliárd tonna – származott természetes forrásból, nagyjából azonos mennyiségben Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi esőerdeiből. Dél-Amerika trópusi vidékén az El Nino következtében 2015 volt három évtizede a legszárazabb év, ezt a növényzet is megszenvedte: a szokásosnál sokkal kevesebb szén-dioxidot vett fel a levegőből. Afrikában ezzel szemben a szokásos mennyiségű csapadék hullott, viszont sokkal melegebb volt az átlagnál, ezért a növényzet erősebben pusztult, ami nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett. Ázsiában szintén nagy volt a szárazság, itt a tőzeg- és erdőtüzek okozták a szén-dioxoid-többlet nagy részét – állapították meg a tudósok.

 elnino001

Az El Niño – egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik, hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, ugyanakkor a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi. Az El Nino ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Forrás: Wikipedia, MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top