Close

Fogamzásgátlókat kapnak a halaink?

fogamzasgatlohal

A környezetszennyezés egyik egészen új következményére bukkantak brit kutatók. Az édesvizi halaink kezdik elveszíteni nemi identitásukat, illetve reagálnak az ember által fogyasztott antidepresszánsokra is. Mindezeket a folyókba kerülő ipari szennyezések, vegyi anyagok káros hatásai okozzák.
Hogyan is válhatna transzneművé egy hal, illetve esetlegesen egy egész halfaj, ha nem az emberi környezeti ártalom hatására. Az Exeteri Egyetem kutatói egy mától kezdödő és egy héten át tartó szimpóziumon mutatják be a brit halászati társaságnak a döbbenetes kutatási eredményeiket. Bizonyos halfajok hím egyedei elnőiesedni látszanak, egyes fajok egyedeinél már a hím is petét érlel, másoknál pedig a magatartásuk változott meg drasztikusan, olyan mértékben hogy az már a fennmaradásukat veszélyezteti. Félénk, menekülő halfajok például agresszívvé váltak, még a természetes ellenségeiknek számító ragadozókkal szemben is támadóak lettek. Charles Tylere, az egyetem professzora egyértelműen kijelentette: mindezekért az elszennyezett vízbázisok tehetőek felelőssé. A szennyvízkezelőkből kikerülő vizeinket vizsgálták és 200, a halakra veszélyes anyagot találtak benne. Többek között az ösztrogént és antidepresszánsokat, melyek teljes mértékben képesek megváltoztatni halaink viselkedését.
Hogy mit lehet tenni, egyenlőre a tudósok is csak találgatják. Az egyhetes szimpózium fő feladata megtalálni a megoldást erre a komoly problémára.

 

Forrás: MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top