Close

Tudósok egy csoportja ismét bolygóként ismerné el a Plútót

Egy a NASA tudósaiból álló csoport megpróbálja elérni, hogy a Plútót ismét bolygóként ismerjék el.

A csoport – amelyet Alan Stern vezet, aki a New Horizons projektet irányította – azt javasolja, hogy változtassák meg a bolygó definícióját. Ha jóváhagyják, felülírhatja a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) korábbi döntését, amit egy évtizeddel ezelőtt hoztak, hogy lefokozzák a Plútót törpebolygóvá.
A Plútót 1930-ban fedezték fel és osztályozták bolygóként. Bolygó besorolását azért vesztette el, mert megjelentek más olyan objektumok, mint a Plútó, a nyolcadik bolygón, a Neptunuszon túl.
Stern csapata benyújtott egy indítványt az IAU-nak, annak a szervezetnek, amelynek feladata meghatározni és elnevezni a planetáris testeket. A tudósok, egyszerűen fogalmazva, azt javasolják, hogy újra meg kell határozni, hogy a bolygók „gömbölyű tárgyak az űrben, amelyek kisebbek, mint a csillagok”, ezáltal kizárva a fehér törpéket, a neutroncsillagokat és a fekete lyukakat a bolygó státuszból.
Az IAU 2006-ban helyezte hatályon kívül a Plútó bolygó státuszát. Stern csapata indítványukban azzal érvel, hogy a bolygó definíciója amit az IAU használ túlságosan szűk és csak tárgyakként kezeli a bolygókat amik a Napunk körül keringenek, ezért „idejétmúlt”.

http://time.com/4677365/pluto-planet-nasa-alan-stern/

http://www.usatoday.com/story/tech/nation-now/2017/02/21/pluto-have-last-laugh-nasa-scientists-wants-make-pluto-planet-again/98187922/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top