Close

Az irodában maradhatnak a jövő asztronautái

hologramkiraly

A Microsoft és a NASA már több olyan projekten is dolgozik, ami átalakítaná az űrkutatást. A virtuális és kiterjesztett valóság eszközökkel a kutatók virtuális valóságban járhatják majd be a Mars felszínét, és hologramként tervezhetik a jövő marsjáróit. Ezek a szerkentyűk már 360 fokos kamerákkal fognak leszállni a vörös bolygóra.
Míg mi izgatottan várjuk, hogy elérhető áron jussunk hozzá egy újgenerációs virtuálisvalóság-eszközhöz, a kutatók a Földön kívülre viszik a forradalmat. Arról már egy éve hallhattunk, hogy a NASA és a Microsoft együttműködésre lépett a Sidekick projekt keretén belül, amiről most bővebben is mesélt a cég a Vision Summit rendezvényen.

A projekt keretében többek közt azt tesztelné a NASA, mennyire lesz gyorsabb és hatékonyabb a munka, ha a Földről irányító tudósok a képernyőn figyelik azt, amit az asztronauták látnak.

A kiterjesztett és virtuálisvalóság-eszközök valódi ereje az lenne, hogy hihetetlenül felgyorsítanák az űrkutatást, az űrhajók fejlesztését, az asztronauták pedig digitális asszisztensekkel fedezhetnék fel a bolygókat. Még az sem kizárt, hogy egyszer majd az otthonunkból nézünk körbe a Marson.

Hologramban az univerzum
A kutatók már dolgoznak azon, hogy egyaránt kihasználják a virtuális, és a kiterjesztett valóság által nyújtott előnyöket. A kulcs a 3D-s vizualizációk készítése lenne, amit a Microsoft HoloLensszel képesek lennének hologramok formájában kivetíteni és nézni.

Ez hatalmas segítség lenne a tervezésben: ahelyett, hogy várni kellene egy új marsjáró vagy űrhajó alkatrészeinek legyártására, már elkészülése előtt megvizsgálhatnák a lehetséges tervezési problémákat.A méretezhető hologramokat körbe lehet majd járni, így olyan külső szemszögből vizsgálhatják majd meg a tervezendő eszközt, ahogyan eddig azt nem tudták. Azt ráadásul rétegeire is bonthatnák, így jobban átlátnák annak működését.

A telenauta otthon van a Marson
A Microsoft szerint a jövőben nem csak asztronauták lesznek, hanem úgynevezett telenautákká is válhatunk. Míg az asztronauták valójában bejárják az adott bolygót,a telenauták egy virtuálisvalóság-eszközzel néznek körbe a Marson – akár az irodájukból.

Ennek megvalósításához kezdték el fejleszteni az OnSight nevű szoftvert, ami a marsjárók által szerzett adatokból készít 3D-s szimulációkat a marsi környezetről, a tudósok ebben a virtuális térben találkozhatnak egymással.

A kutatók eddig számítógép képernyőjén keresztül vizsgálták a Marsot, és a felvételek alapján próbáltak következtetéseket levonni. A 3D-s nézetnek köszönhetően sokkal egyszerűbben értelmezhetik majd a térbeli viszonyokat is.

Ehhez felhasználnak továbbá műholdas felvételeket is, a NASA rengeteg fotót gyűjtene a minél részletgazdagabb szimulációhoz. Az OnSightot még idén elkezdik tesztelni a kutatók.

Norris nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy évtizedek múlva akár a hétköznapi ember is megtapasztalhassa ezt a fajta virtuálisvalóság-élményt,
és mindenki virtuális asztronautává váljon (azaz telenautává).Ehhez először persze először az kell, hogy az első ember is sikeresen eljusson a vörös bolygóra. Addig is: megnézhetjük magunknak a Curiosity által készített 360 fokos interaktív panorámafotót a vörös bolygó homokdűnéiről.

A marsjáró 2011-ben indult el útjára, még azelőtt, hogy elkezdődött volna a VR-őrület. Most már biztosra vehető, hogy a jövő szerkentyűi valószínűleg már 360 fokos kamerákkal felszerelve indulnak útnak a VR-képek és videók miatt, és virtuális valósággá válik az űrutazás is.

www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top