Close

Észak-alföldi fürdőélet

Hideg téli napokon is kellemes kikapcsolódás lehet egy gyógy- és élményfürdő.

Most olyan észak-alföldi fürdőket mutatunk be, ahol a fürdőzés egyszerre élmény a család minden tagjának, és a közelben még egyéb nevezetességeket is felkereshetünk.
Debrecenben a Nagyerdő közepén található a 2014-ben felújított és kibővített   Aquaticum Spa gyógyfürdő és a Mediterrán Élményfürdő. A temálfürdő 67oC-on feltörő gyógyvize kalciumkarbonátban, jódban, brómban gazdag és mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre, bőrpanaszokra van jó hatással, amit a szakképzett gyógyító személyzet kezelései tovább fokoznak. A szomszédos szállodából a termálfürdőbe egy üvegfolyosón át lehet lejutni, és kapcsolat van a szaunacentrummal és a thai massszáscentrummal is.
A 2003-ban átadott Mediterrán Élményfürdő hatalmas, 66 méter átmérőjű üvegkupolája valóságos trópusi világot rejt banánfáival, bambuszcserjéivel. Ezek között 12 csúszda, továbbá hullámmedence, vízi mászófal, barlangfürdő, sodrófolyosó szolgál változatos élményekkel a kikapcsolódni vágyók számára. Minden évben itt tartják az országos csúszdabajnokságot. A gyógyfürdő és az élményfürdő átjárható, így a fürdőzés egyszerre élmény a család minden tagjának.
A fürdőzést, a felhőtlen szórakozást nem terhelik olyan zavaró momentumok, mint pénztárca magunkkal cipelése, a belépéskor kapott karszalagon regisztrált adatok alapján a fizetés az igénybe vett szolgáltatásokért a távozáskor történik.
A fürdőt körbeölelő Nagyerdőt már a XVIII. században parkká nyilvánították, 1993-ban pedig 1-es sorszámmal sorolták a természetvédelmi területek közé.
A gyógyfürdővel egy időben a nagyerdei park is megújult, így a Békás-tó nagyobb lett, és építettek egy Ködszínházra elkeresztelt, különleges szökőkutat is. Ennek egyedülálló sajátsága, hogy a belőle fellőtt vízpermetre kisfilmeket, lézeranimációkat vetítenek. Ezek Debrecent népszerűsítik, mutatják be. A nagyerdei stadion közvetlen szomszédságában lévő állatkert is kellemes időtöltést kínál.  
A szomszédos nagyváros, Nyíregyháza üdülőrészén, Sóstógyógyfürdőn   található az Aquarius Élményfürdő. Itt az Élményvilág hullámmedencéje, óriáscsúszdája, vadvízi sodró-folyosója a fiatalok világa, míg az egészen kicsik számára a Gyermekvilág nyújt vízi élményeket az inka birodalom letűnt kincseivel, liánokkal és egy igazi kalózhajóval. Az idősebbek kikapcsolódását, gyógyulását a Termálvilág szolgálja, Az épületegyüttes nemrég új, európai színvonalú gyógyászati szárnnyal bővült, ahol fiziko- és balneoterápia, mechanoterápia zajlik, és lehet elektromos kezelésekre, gyógytornára járni, masszást, iszapkezelést, tangentort és súlyfürdőt igénybe venni. A 2012-ben gyógyfürdői minősítést is kapott létesítmény az ország 16. gyógyhelye, és a degeneratív mozgásszervi betegségben szenvedők bajaira ad enyhülést. Az objektum egy önmagában is felüdülést nyújtó kiterjedt parkrendszerben helyezkedik el, ahol a közelben – tekintélyes famatuzsálemek jellemezte csöndes erdei környezetben – állatparkot is találunk, különlegesen gazdag bemutatott állatvilággal. A természetes vizeket kedvelőknek a Sóstói tó déli részén lévő Tófürdő kínál felüdülést, a tó északi részén pedig csónakázni lehet. Megtekintésre érdemes a környékbeli népi építészetet és egy Árpád-kori falut felidéző Sóstói Múzeumfalu.
Nyírbátorban a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőhöz egy16 apartmanból álló, téliesített szálláshely is tartozik. A gyógymedencék és –szolgáltatások mellett versenyek megrendezésére is alkalmas, 25 méteres úszómedencéje is van. Itt tartják a 24 órás úszóversenyeket, amelynek visszatérő „sztárvendége” Kapás Boglárka. Az állítható mélységű tanmedencében a legkisebbek is élvezhetik az úszás örömeit.
A gyógykezeléseket biztosító Báthory gyógyvíz 53oC-os, ezer méterről tör fel, és reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. A gyógyászati részlegben szakorvosok felügyelik az ápolást. Szabadtéri gyógymedencék is vannak, és csúszdázni, élménymedencében pancsolni is lehet. A Sárkányfürdő wellness részlege különleges élményeket nyújt a szaunázás kedvelőinek. A belső térben három finn szauna, infraszauna, gőzfürdő, aromakabin, sókabin valamint két merülő medence található.
Nyírbátor a fürdőzés mellett is bőven szolgál látnivalókkal, élményekkel. Elcsodálkozhatunk a késő gótikus református templom monumentális méretén, és ellátogathatunk a Báthori-család egykori ebédlőpalotájából kialakított Báthori Várkastélyba és Panoptikumba. Itt életnagyságú viaszfigurák vezetnek vissza minket a történelembe, illetve idézik fel a családhoz kapcsolódó legendákat. Megkóstolhatjuk a Báthori Szent Vér likőrt, mely úgyszólván a város védjegye, és az ún. újfehértói fürtös meggypálinka egy változata.
A ma fürdővárosként is ismert Vásárosnamény a Tisza, Kraszna és Szamos találkozásánál található, 1979-ben városi rangot kapott település. Ezt megelőzően egyesült Gergelyiugornyával és Vitkával. A beregi térség centruma.  Két fürdőlétesítmény is található a városban. Ezek egyike a három folyó összefolyásától 2 kilométerre a Kraszna partján levő, a környék jellegzetes gyümölcséről elnevezett Szilva Termál- és Wellnessfürdő, melynek egy nyitott és három fedett medencéje van, úgymint termál- és úszómedence, valamint az ún. vízi óvoda. A 36oC-os termálmedencéből fedett átjárón keresztül lehet a kültéri élménymedencébe kijutni. A felhasznált termálvíz 70 méter mélyről tör fel, hőmérséklete 45oC, és a fő összetevő alkáli-hidrogénkarbonát mellett tartalmaz még nátriumot, szulfátot és kloridot is. Főként ízületi, emésztőszervi és krónikus nőgyógyászati panaszokra hatékony, de érbetegségeket is gyógyít. A fürdőben wellness-szolgáltatások is vannak, így gőzkabin, pihentető pezsgőmedence, továbbá száraz és nedves szauna. Többféle masszást is igénybe lehet venni.   
A másik vízi objektum a Tisza-Szamos torkolattól 800 méterre, a gergelyiugornyai városrészben levő Atlantika Vízividámpark.
És Vásárosnaményban van a Felső-Tisza legszínvonalasabb szabadstrandja.
Műemlék református temploma mellett meglátogatásra érdemes nevezetessége a Beregi Múzeum. Ez a felújított Tomcsányi-kastélyban kapott helyet és a tájegység régészeti, néprajzi értékeit és történetét mutatja be, továbbá egy XVIII-XIX. századi vasöntvény-gyűjteményt.
A városkában különleges szálláslehetőséget nyújt az egykori ipari épületben kialakított Hotel Hunor. Étterme tágas, loft jellegű és a vadászat témaköre lengi át. Ennek jegyében fény- és hangjátékkal kísért vadászati kiállítást is létesítettek a manzárdtérben. A tulajdonos itt állította ki páratlan vadásztrófeáit, melyeket természeti képek és stílszerű bútorzat vesz körül.
Írta és fényképezte: Bognár Mária  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top