Close

Hidegben és melegben is kiváló homlokzati hőszigetelő rendszerek a Baumittól

Még nem késő elvégeztetni házunk homlokzati hőszigetelését. Amíg a levegő hőmérséklete plusz öt fok felett van, kivitelezhető a művelet. A témával kapcsolatos meghatározásokat, ismérveket Kékesy Péter építész, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője gyűjtötte össze.
 
Mit jelent az, hogy a homlokzati hőszigetelés egy rendszer? A falszerkezetre kerülő elemek (ragasztó, hőszigetelő anyag, dűbel, erősítő háló, alapozó, vékonyvakolat) egymással rendszert alkotnak, nem hagyható el egyikük sem. Mindet egy gyártótól kell beszerezni, csak így ismerhetjük a műszaki paramétereket, csak így érvényes a rendszergarancia. Nem szabad belemenni abba, hogy a kivitelező különböző gyártó, különböző minőségű, olcsó elemeiből állítsa össze a rendszert. 
 
Hőszigetelő rendszer rétegrend: ragasztó, hőszigetelő lemez, rögzítő dűbel, erősítő háló, alapozó, színezett vékonyvakolat
 
Kell-e a homlokzati hőszigeteléshez építési engedély?   Új ház építésénél az engedélyezési terven szerepel a homlokzati hőszigetelő rendszer leírása. Utólagos hőszigetelésnél, ha a homlokzat mérete, szerkezete nem változik, nem kell engedély. 
Mi a hőátbocsátási tényező? Ez az U érték, mértékegysége W/m2K. Megadja, hogy 1 °C hőmérséklet-különbség hatására 1 négyzetméternyi falfelületen mekkora hőmennyiség áramlik át. Minél kisebb az érték, annál jobban szigetelt a homlokzat. Új házaknál az előírás 0,24 W/m2K. Felújításnál egy 20-30 éves, átlagos háznál ez az érték 15-16 cm vastag hőszigetelő lemezzel érhető el. Nem szabad a hőszigetelő lemez vastagságán spórolni, mert az energia-megtakarítás, a megtérülés és a hőérzet éppen ettől függ.  Arányában kevéssel növeli a költséget a vastagabb lap ára, hiszen a többi rendszerelem és a munkadíj ugyanannyiba kerül.
Létezik-e előírás a hőszigetelésre? Jelenleg a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet írja elő, hogy új építések esetében a falaknak milyen hőátbocsátási tényezővel kell rendelkezniük. A jelenlegi előírások szerint ez épülettípustól függően nem lehet több, mint 0,45-0,24 W/m2K, de a kritérium folyamatos szigorodásával lehet számolni. Felújításnál nincs előírás, de érdemes törekedni erre az értékre. Például egy 80-as években épült átlagos házra 15 cm vastag polisztirol hőszigetelő lemez felrakása lenne optimális.  
 
A hőszigetelés miatt az új téglafalban maradt nedvesség befelé párolog, ami a penészesedést segíti. Mit lehet ez ellen tenni? A maradék nedvességet hatékonyan kiengedi a perforált polisztirol lemez (Baumit open rendszer). Ez utóbbi az úgynevezett klímahomlokzat hőszigetelő rendszer része, melynek minden eleme kiváló páraáteresztő képességű. 
 
A Baumit open homlokzati hőszigetelő rendszer minden eleme kiváló páraáteresztő. Az építési nedvesség kifelé áramlik a téglafalból, nem párásítja túl a lakóklímát
 
Lehet-e a már meglévő, de nem elég vastag hőszigetelésre további réteget tenni? Igen. Először meg kell vizsgálni, hogy a meglévő rendszer állapota jó-e, javítható-e. A következő réteg ugyanazzal a ragasztásos technológiával kerülhet fel a falra, mintha az első lenne, a rögzítéshez alkalmazható hagyományos és speciális dűbel (duplex) is. A szigetelésre kerülő újabb réteg általában polisztirol. Az ilyen rendszerek beépítési szabályait a rendszerengedélyek részletesen tartalmazzák. 
 
Lehet-e télen homlokzati hőszigetelést végezni? A megfelelő kötések kialakulásához a hőmérsékletnek még éjjel sem szabad 5 °C alá süllyednie, mert ellenkező esetben a kötési folyamat drasztikusan lelassul. Nyáron, nagy melegben nem ajánlatos homlokzati hőszigetelést építeni, mert a ragasztó és a vakolat víztartalma még a kötés előtt eltávozhat. Az ilyen, úgynevezett megégett felület szintén használhatatlan lesz.
 
Még a tél előtt érdemes házának homlokzati hőszigetelését elvégeztetni. Ráadásul a Baumit nyereményjátékával visszanyerheti a hőszigetelő rendszer árának akár kétszeresét is!
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top